Skip to the main content

Professional paper

Prirast i indeks kondicije – dva važna čimbenika u uzgoju dagnji

Ivan Župan orcid id orcid.org/0000-0002-2458-1482 ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture. Trg Kneza Višeslava 9, 23000 Zadar.
mr. Tomislav Šarić, orcid id orcid.org/0000-0002-3480-6577 ; University of Zadar, Department of ecology, agronomy and aquaculture. Trg Kneza Višeslava 9, 23000 Zadar.


Full text: croatian pdf 2.217 Kb

page 255-259

downloads: 863

cite

Full text: english pdf 2.195 Kb

page 275-278

downloads: 529

cite


Abstract

Proizvodnja dagnje zastupljena je u većini mediteranskih zemalja, a najveći proizvođači su Španjolska i Grčka. Hrvatska proizvodnja
je u odnosu na ukupnu količinu vrlo mala i već desetljećima konstantno iznosi oko 3.000 tona godišnje. Tehnologija uzgoja dagnji
je relativno jednostavna, a cijeli sektor karakterizira neorganiziranost tržišta i nepovezanost proizvođača. Prirast i indeks kondicije dagnji važni su čimbenici u proizvodnji dagnji, zbog što bržeg postizanja tržišne veličine te količine mesa u ljušturi. Poznavanjem hidrodinamičkih i trofičkih karakteristika uzgojnog područja te bioloških karakteristika dagnje, uz pravilne zootehničke zahvate, može se djelomično utjecati i na vrijednosti prirasta i indeksa kondicije. Cilj ovog rada je opisati osnovne faktore koji utječu na brzinu rasta i kondicije dagnje. Svrha rada je opis osnovnih tehnoloških postupaka u proizvodnji, čime se mogu maksimalno iskoristiti prirodni potencijali određene lokacije za uzgoj, te direktno povećati korist (dobit) uzgajivača.

Keywords

uzgoj školjkaša; dagnja; Jadransko more; akvakultura

Hrčak ID:

132388

URI

https://hrcak.srce.hr/132388

Publication date:

1.5.2014.

Article data in other languages: spanish english italian german

Visits: 3.629 *