Skip to the main content

Review article

Usporedni prikaz propisa o kakvoći mesnih proizvoda

Marina Aćimović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane. Herinzelova 55, Zagreb
prof. Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane. Herinzelova 55, Zagreb
prof. Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane. Herinzelova 55, Zagreb
prof. Željka Cvrtila Fleck ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane. Herinzelova 55, Zagreb


Full text: english pdf 102 Kb

page 362-365

downloads: 262

cite

Full text: croatian pdf 108 Kb

page 342-345

downloads: 445

cite


Abstract

Poznavanje kakvoće mesnih proizvoda od posebnog je značaja. Propisi reguliraju kemijski sastav mesnih proizvoda i obvezuju SPH
za izradu proizvođačke specifikacije odnosno deklaracije za svaki mesni proizvod na tržištu. Iako je kroz vrijeme u Republici Hrvatskoj
došlo do brojnih izmjena propisa koji reguliraju područje proizvodnje mesnih proizvoda zajednički svim propisima su zahtjevi u pogledu
naziva i definicije, označavanja, sastava i senzoričkih svojstava, vrste i količine sirovine te drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i
preradi, te primijenjenih tehnoloških postupaka. Uzastopnim izmjenama pravilnika, mijenjali su se i parametri kakvoće. U tom je smislu danas deregulacijom kakvoće, sva odgovornost za proizvodnju kvalitetnog mesnog proizvoda na subjektu u poslovanju s hranom.

Keywords

mesni proizvodi; propisi; kakvoća

Hrčak ID:

132396

URI

https://hrcak.srce.hr/132396

Publication date:

1.7.2014.

Article data in other languages: english spanish german

Visits: 1.686 *