Skip to the main content

Review article

Fuzarijski mikotoksini u hrani i hrani za životinje

Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut
Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology
Višnja Vasilj ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology


Full text: croatian pdf 355 Kb

page 6-13

downloads: 2.016

cite


Abstract

Fuzarijski mikotoksini, među kojima su najzastupljeniji zearalenon, deoksinivalenol, fumonizini i T-2 toksin, su česti onečišćivaći hrane i hrane za životinje, primarno žitarica i njihovih proizvoda. Onečišćenje hrane fuzarijskim mikotoksinima može uzrokovati brojne kronične i akutne toksične učinke u ljudi i životinja. Razina onečišćenja ovisna je o brojnim čimbenicima, započinje još na polju i moguća je u svim fazama proizvodnje hrane „od polja do stola“, uključujući skladištenje, te varira s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete. U određenoj mjeri, prisutnost manjih količina fuzarijskih mikotoksina u žitaricama i srodnim prehrambenim proizvodima je neizbježna, te je od velikog značaja za zaštitu javnog zdravlja uspostava smjernica i odredbi zakonodavstva i procjena rizika na nivou svake zemlje. U cilju sprječavanja onečišćenja te štetnih posljedica po zdravlje ljudi i životinja, kao i ekonomskih gubitaka u prehrambenoj i stočarskoj industriji, vrlo je značajna primjena prikladnih preventivnih mjera. Ukoliko ipak dođe do značajnijeg onečišćenja, potrebna je primjena učinkovitih metoda redukcije odnosno dekontaminacije, uz sustavnu kontrolu razine fuzarijskih mikotoksina i primjenu suvremenih analitičkih metoda u njihovoj detekciji.

Keywords

zearalenon; deoksinivalenol; T-2 toksin; fumonizin; žitarice; onečišćenje hrane i hrane za životinje

Hrčak ID:

147816

URI

https://hrcak.srce.hr/147816

Publication date:

1.10.2015.

Visits: 3.371 *