Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 35 No. 5, 2012.
Review article
Djelovanje 1-metil ciklopropena na fiziološke procese i kakvoću voća poslije berbe
Irena Kipke
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Goran Fruk
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Tomislav Jemrić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za voćarstvo
Abstract
Ubrano voće mora što dulje zadržati svježinu, imati što bolja organoleptička svojstva, i ne smije pokazivati simptome bolesti i ozljeda. To nije uvijek lako postići, ali u novije vrijeme razvijeni su tehnološki postupci kojima se ovaj cilj lakše ostvaruje. Takav je postupak primjena 1-metil ciklopropena (1-MCP). 1-MCP se ubraja u derivate ciklopropena, a koristi se kao sintetski regulator rasta biljaka. Strukturno je srodan s prirodnim biljnim hormonom etilenom. 1-MCP je inhibitor aktivacije etilena koji sprječava djelovanje ovog hormona dozrijevanja kod većine klimakterijskog voća, ali se učinak razlikuje od vrste do vrste. Kod jabuka 1-MCP značajno smanjuje sintezu etilena i održava tvrdoću plodova dulje vrijeme dok je sinteza etilena kod bresaka samo neznatno smanjena ili ostaje nepromijenjena. Primjena 1-MCP učinkovito sprječava negativne fiziološke promjene tijekom skladištenja i čuvanja većine voća, ali su moguće i neke o negativne posljedice njegove uporabe. 1-MCP je 2011. godine registriran i u Hrvatskoj pa ovaj rad ima za cilj pregled najvažnijih istraživanja u ovom području kako bi se dale korisne smjernice za praksu.
Keywords
1-MCP; čuvanje; etilen; fiziološki poremećaji; trulež
Hrčak ID:
163022
URI
Publication date:
2.11.2012.
Visits: 1.867 *