Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ RAZINE ENERGIJE U OBROKU NA PROIZVODNE REZULTATE RANO ODBIJENE JANJADI I TOVLJENE DO 84. DANA UZRASTA

Nikola Jordanovski ; Poljoprivrdni fakultet, Skopje, Makedonija


Full text: croatian pdf 1.377 Kb

page 173-178

downloads: 179

cite


Abstract

Enegija predstavlja osnovnu komponentu u obavljanju životnih funkcija organizma. Pri nedostatku energije iskorištavanje hranjivih tvari je slabije, a proizvodni rezultati niži (Holmanov 1965). Veća koncentracija energije u obroku osigurava bolje iskorištavanje hranjivih tvari (Andrews 1969). Međutim, pitanje optimalne razine energije u obrocima rano odbijene i tovljene janjadi nije dovoljno istraživano u našim uvjetima, iako se o energiji raspravljalo s više aspekata na brojnim skupovima (Blaxter 1962; Baldwin 1970; Ferrell i sur. 1979; Jordanovski 1982). S ciljem da se istraži utjecaj razine energije u obrocima za rano odbijenu janjad, izveden je pokus sa 192 (96 m + 96 ž) rano odbijene janjadi, podijeljene u tri grupe s po 32 (16 m + 16 ž) u grupi. Pripremljene su tri krmne smjese s istom razinom sir. bjelančevina (177 g u kg), a s različitom razinom energije (10,45 MJME-I grupa; 11,29 MJME II grupa i 12,13 MJME- III grupa). Janjad je odbijena na 28. dan uzrasta i tovljena 56 dana, odnosno do uzrasta od 84 dana, a potom zaklana. Živa masa na startu skoro je ista kod sve janjadi u grupama i iznosi od 10,34 (lll) do 10,39 kg (l i ll grupa). Na kraju pokusa po tovljenju od 56 dana, janjad lll grupe je nešto teža (23,41 kg) u odnosu na janjad II grupe (23,23 kg) i I grupe (22,27 kg).lsti je slučaj i s ukupnim prirastom koji je nešto veći kod lll grupe (13,08 kg), ll (12,83) i l grupe (11,88kg). Razlike nisu statistički značajne. Razina energije u obroku nije imala utjecaj na živu masu i prirast janjadi. Utrošak hrane po grlu najmanji je kod I grupe (39,19 kg), kod ll je 40,30, a kod lll grupe je 41,47 kg. Konverzija hrane najpovoljnija je kod ll grupe (3,10 kg), kod lll je 3,14 kg, a kod I grupe 3,26 kg. Transportni kalo najniži je kod l grupe (1,22%), a najveći kod lll (2,46%), a kod ll grupe je 2,11%. Randman bez glave i iznutrica najveći je kod lll grupe (47,76%), a najmanji kod I (45,34%), a kod ll grupe 46,73%. Konformacija trupa u odnosu na meso: kosti : mast-loj; kod I grupe je 63,53:16,42:20,05%; kod ll 62,81:17,15:20,04% i kod lll grupe 62,22:17,08,,22,70%. Gubici koji nastaju pri termičkoj obradi mesa skoro su na istoj razini kod svih grupa i iznose kod I grupe 19,59% ukupni, od čega 15,92% su isparive tvari, a 3,67% je dobiven sok, kod ll grupe ti gubici su 19,45:15,41:4,04% i kod lll grupe 18,51:14,88:3,63%.

Keywords

Hrčak ID:

164788

URI

https://hrcak.srce.hr/164788

Publication date:

10.7.1993.

Article data in other languages: english

Visits: 738 *