Skip to the main content

Professional paper

Upravljanje rizikom od mikotoksina počinje u polju

Bogdan Cvjetković ; Veleučilište „Marko Marulić“ Knin


Full text: croatian pdf 650 Kb

page 317-328

downloads: 1.042

cite


Abstract

Kukuruz i pšenica najvažnije su naše žitarice. One u najvećem postotku sudjeluju u nas u ishrani ljudi i domaćih životinja. Kukuruz i pšenica su podložne napadu toksinogenih gljivica iz rodova Fusarium, Penicillium i Aspergillus. Nabrojene su Fusarium vrste nađene na zrnu pšenice u Hrvatskoj. Navedena je učestalost Fusarium vrsta u polju na kukuruzu i pšenici i važni mikotoksini koje oni proizvode. Kratko su opisani simptomi učestalijih Fusarium vrsta na kukuruzu i pšenici u polju. Nabrojene su Penillicium vrste koji su nađene na zrnu kukuruza u raznim tipovima skladišta u Hrvatskoj. Opisani su simptomi na zrnu kukuruza i navedeni toksikološki važniji mikotoksini Penicillium vrsta. Navedeni su simptomi koje može izazvati Aspergillus flavus na zrnu kukuruza. Preporučene su preventivne mjere koje se trebaju provesti u polju da bi se smanjila prisutnost toksinogenih gljiva na kukuruzu i pšenici.

Keywords

pšenica; kukuruz; toksinogene gljivice; mikotoksini

Hrčak ID:

169283

URI

https://hrcak.srce.hr/169283

Publication date:

1.6.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 1.758 *