Review article
UTJECAJ HRANIDBE NA PROIZVODNE POKAZATELJE I KVALITETU MESA TOVNIH KUNIĆA
Zlatko Janječić
orcid.org/0000-0001-9161-024X
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu životinja, Zagreb, Hrvatska
Jasna Pintar
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu životinja, Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković
orcid.org/0000-0002-7418-3968
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu životinja, Zagreb, Hrvatska
Nikolina Lugarić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu životinja, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Proizvodnja kunića u svijetu bilježi stalan porast. Kunići se uzgajaju za različite namjene, a prvenstveno za meso i za krzno odnosno vunu. Sve češći je uzgoj kunića kao kućnih ljubimaca. Poželjna kakvoća mesa kunića i randman postižu se suvremenom organizacijom i tehnologijom tova. Cilj ovog rada je prikazati utjecaj hranidbe na proizvodne pokazatelje i kvalitetu mesa tovnih kunića. Meso, kao glavni proizvod proizvodnje kunića, dragocjen je izvor animalnih bjelančevina u ljudskoj prehrani te je stoga izvršen velik broj istraživanja koja su za cilj imala istražiti utjecaj hranidbe na poboljšanje kvalitete i karakteristike mesa. Pravilna i potpuna hranidba, obogaćena raznim dodacima, djeluje pozitivno na zdravlje, konverziju hrane i ostvaruje veće dnevne priraste kunića u tovu i ima velik utjecaj na organoleptička svojstva i kvalitetu mesa kunića.
Keywords
Hrčak ID:
180197
URI
Publication date:
12.4.2017.
Visits: 1.579 *