Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/m.19.3.1

Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210

Natalija Uršulin-Trstenjak orcid id orcid.org/0000-0003-2704-8090 ; Sveučilište sjever, Sveučilišni centar Varaždin
Aldin Dugonjić ; Centar za certificiranje halal kvalitete, Zagreb
Davor Levanić orcid id orcid.org/0000-0003-1940-848X ; Sveučilište sjever, Sveučilišni centar Varaždin
Saša Šušnić ; ŠUŠNIĆ d.o.o. za poslovno savjetovanje
Vesna Šušnjić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ


Full text: croatian pdf 3.235 Kb

page 240-245

downloads: 996

cite


Abstract

Primjena halal norme HRN BAS 1049:2010 u proizvodnji sudžuka uvjetovana je implementiranim HACCP sustavom te certificiranjem od strane Centra za certificiranje halal kvalitete. U radu su prikazani zahtjevi halal norme u proizvodnji sudžuka od nabave sirovine do gotovog proizvoda. Tradicionalni proizvod, sudžuk, je suha začinjena kobasica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a proizvod čini mljeveno goveđe meso uz dodatak začina (sumak, bijeli luk, sol, crvena paprika). Proizvodnja sudžuka bazirana je isključivo na izvor sirovina sa halal certifikatom. Tijekom procesa proizvodnje onemogućena je križna kontaminacija halal (dozvoljenih) i haram (nedozvoljenih) sirovina i proizvoda pri čemu je definirano 5 HrCCP (haram kritične kontrolne točke): HrCCP1 - nabava, prijem i skladištenje sirovina, HrCCP2 - priprema sirovina, HrCCP3 - izrada nadjeva, HrCCP4 - dimljenje, HrCCP5 - skladištenje gotovih proizvoda. Oznaku halal kvalitete može imati isključivo proizvod koji je proizveden u skladu sa zahtjevima halal norme HRN BAS 1049:2010.

Keywords

halal; HRN BAS 1049:2010; sudžuk

Hrčak ID:

183110

URI

https://hrcak.srce.hr/183110

Publication date:

7.6.2017.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 3.477 *