Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.55.03.17.5040

Proizvodnja hipoalergenih antibakterijskih peptida iz nemasne sojine sačme u membranskom bioreaktoru: istraživanje iz bioprocesnog inženjerstva sa sveobuhvatnom analizom proizvoda

Arij it Nath ; Department of Food Engineering, Faculty of Food Science, Szent István University, Ménesi st 44, HU-1118 Budapest, Hungary
Gábor Szécsi ; Department of Food Engineering, Faculty of Food Science, Szent István University, Ménesi st 44, HU-1118 Budapest, Hungary
Barbara Csehi ; Department of Refrigeration and Livestock Product Technology, Faculty of Food Science, Szent István University, Ménesi st 43–45, HU-1118 Budapest, Hungary
Zsuzsa Mednyánszky ; Department of Food Chemistry and Nutrition, Faculty of Food Science, Szent István University, Budapest, Somlói st 14–16, HU-1118 Budapest, Hungary
Gabriella Kiskó ; Department of Food Microbiology and Biotechnology, Faculty of Food Science, Szent István University, Budapest, Somlói st 14–16, HU-1118 Budapest, Hungary
Éva Bányai ; Department of Applied Chemistry, Faculty of Food Science, Szent István University, Budapest, Villányi st 29–33, HU-1118 Budapest, Hungary
Mihály Dernovics ; Department of Applied Chemistry, Faculty of Food Science, Szent István University, Budapest, Villányi st 29–33, HU-1118 Budapest, Hungary
András Koris orcid id orcid.org/0000-0002-2284-8139 ; Department of Food Engineering, Faculty of Food Science, Szent István University, Ménesi st 44, HU-1118 Budapest, Hungary


Full text: croatian pdf 1.617 Kb

page 308-324

downloads: 397

cite

Full text: english pdf 1.617 Kb

page 308-324

downloads: 432

cite


Abstract

Hipoalergeni antibakterijski peptidi male molekularne mase proizvedeni su iz nemasne sojine sačme u membranskom bioreaktoru. U prvom su koraku proteini sojine sačme razgrađeni pomoću tripsina u šaržnom bioreaktoru. Optimalni uvjeti za razgradnju tripsinom bili su: koncentracija sojine sačme od 75 g/L, temperatura od 40 °C i pH=9. Nakon toga su peptidi male molekularne mase pročišćeni pomoću „cross-flow“ membrane (veličina pora 100 μm), a zatim pomoću keramičke cjevaste membrane (veličine pora koja ne propušta molekule veće od 5 kDa). Ispitan je utjecaj transmembranskog pritiska i primjene statičkih promotera turbulencije na smanjenje koncentracijske polarizacije blizu površine ultrafiltracijske membrane, te je potvrđen njihov pozitivan učinak. Transmembranski pritisak od 3•105 Pa i diskontinuirana dijafiltracija provedena u tri koraka bili su optimalni za filtraciju pomoću ultrafiltracijske membrane. Distribucija molekularne mase peptida pročišćenih pomoću ultrafiltracijske membrane utvrđena je pomoću metode LC-ESI-Q-TOF-MS. Više od 96 % peptida (izraženih kao relativna frekvencija) iz permeata ultrafiltracijske membrane imalo je molekularnu masu manju od 1,7 kDa, a najveća je molekularna masa bila 3,1 kDa. Smanjenje alergenih svojstava proteina za više od 99,9 % nakon obrade tripsinom i membranske filtracije utvrđeno je imunoenzimskim testom. Također je zaključeno da peptidi pročišćeni pomoću ultrafiltracijske membrane pozitivno djeluju na rast bakterije Pediococcus acidilactici HA6111-2, te sprečavaju rast bakterije Bacillus cereus.

Keywords

sojina sačma; enzimska hidroliza; razdvajanje peptida; antibakterijski peptidi male molekularne mase

Hrčak ID:

186541

URI

https://hrcak.srce.hr/186541

Publication date:

19.9.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.221 *