Short communication, Note
https://doi.org/10.17113/ftb.55.03.17.5200
Ekstrakcija proantocijanidina i antocijana iz pokožice grožđa pomoću ionskih kapljevina
Natka Ćurko
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marina Tomašević
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marina Cvjetko Bubalo
orcid.org/0000-0001-9023-8482
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Leo Gracin
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivana Radojčić Redovniković
orcid.org/0000-0002-8491-1033
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Karin Kovačević Ganić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
U ovom je radu ispitana mogućnost uporabe osam različitih imidazolijevih ionskih kapljevina kao novih otapala za ekstrakciju flavonoida iz pokožice grožđa, te su rezultati uspoređeni s konvencionalnom ekstrakcijom pomoću organskog otapala. Struktura aniona, kationa i koncentracije ionskih kapljevina značajno su utjecali na iskorištenje ekstrakcije.
Najveća koncentracija proantocijanidina dobivena je pomoću 2,5 mol/L 1-butil-3-
-metilimidazolijevog bromida [C4mim][Br], a antocijana pomoću 2,5 mol/L 1-etil-3-
-metilimidazolijeva bromida [C2mim]. Statistički bitno veće koncentracije ukupnih i svih slobodnih antocijana dobivene su ekstrakcijom pomoću 2,5 mol/L [C2mim][Br] i 2,5 mol/L 1- -metilimidazolijevog hidrogen sulfata [HM][HSO4], u usporedbi s konvencionalnim otapalom. Nadalje, 2,5 mol/L [C4mim][Br] i 2.5 mol/L 1-(4-sulfobutil)-3-metilimidazolijevog hidrogen sulfata [S4mim][HSO4] imali su znatno veću selektivnost prema antocijanin-3-O- -acetilmonoglukozidu i antocijanin-3-(6-O-p-kumaril)monoglikozidu.
Keywords
antocijani; HPLC; ionske kapljevine; pokožica grožđa; proantocijanidini
Hrčak ID:
186561
URI
Publication date:
19.9.2017.
Visits: 2.765 *