Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.55.03.17.5200

Ekstrakcija proantocijanidina i antocijana iz pokožice grožđa pomoću ionskih kapljevina

Natka Ćurko ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marina Tomašević ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marina Cvjetko Bubalo orcid id orcid.org/0000-0001-9023-8482 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Leo Gracin ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivana Radojčić Redovniković orcid id orcid.org/0000-0002-8491-1033 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Karin Kovačević Ganić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierott ij eva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 782 Kb

page 429-437

downloads: 401

cite

Full text: english pdf 782 Kb

page 429-437

downloads: 468

cite


Abstract

U ovom je radu ispitana mogućnost uporabe osam različitih imidazolijevih ionskih kapljevina kao novih otapala za ekstrakciju flavonoida iz pokožice grožđa, te su rezultati uspoređeni s konvencionalnom ekstrakcijom pomoću organskog otapala. Struktura aniona, kationa i koncentracije ionskih kapljevina značajno su utjecali na iskorištenje ekstrakcije.
Najveća koncentracija proantocijanidina dobivena je pomoću 2,5 mol/L 1-butil-3-
-metilimidazolijevog bromida [C4mim][Br], a antocijana pomoću 2,5 mol/L 1-etil-3-
-metilimidazolijeva bromida [C2mim]. Statistički bitno veće koncentracije ukupnih i svih slobodnih antocijana dobivene su ekstrakcijom pomoću 2,5 mol/L [C2mim][Br] i 2,5 mol/L 1- -metilimidazolijevog hidrogen sulfata [HM][HSO4], u usporedbi s konvencionalnim otapalom. Nadalje, 2,5 mol/L [C4mim][Br] i 2.5 mol/L 1-(4-sulfobutil)-3-metilimidazolijevog hidrogen sulfata [S4mim][HSO4] imali su znatno veću selektivnost prema antocijanin-3-O- -acetilmonoglukozidu i antocijanin-3-(6-O-p-kumaril)monoglikozidu.

Keywords

antocijani; HPLC; ionske kapljevine; pokožica grožđa; proantocijanidini

Hrčak ID:

186561

URI

https://hrcak.srce.hr/186561

Publication date:

19.9.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.765 *