Skip to the main content

Review article

Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla

Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski Veterinarski Institut
Tanja Bogdanović ; Hrvatski Veterinarski Institut
Teuta Murati ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Ivana Kmetić orcid id orcid.org/0000-0001-5412-7128 ; Prehrambeno - biotehnološki fakultet


Full text: croatian pdf 465 Kb

page 19-29

downloads: 2.433

cite


Abstract

Predstavnike onečišćivala podrijetlom iz okoliša čine teški metali, dioksini, organofosforni i organoklorni spojevi, uključujući poliklorirane bifenile (PCB-e), pesticidi i mikotoksini. Njihova prisutnost u hrani životinjskog podrijetla može biti posljedica hranidbe životinja onečišćenom hranom i vodom (carry-over effect) ili izravne uporabe onečišćenih sastojaka u proizvodnji (npr. začina), odnosno općenito neprimjerenih uvjeta u kojima se provodi prerada hrane. Kemijski toksikanti podrijetlom iz okoliša, koji ulaze u prehrambeni lanac putem pojavnosti njihovih ostataka u hrani životinjskog podrijetla, u ljudskom se organizmu mogu očitovati biološkom aktivnošću koja može biti uzrokom štetnih učinaka po ljudsko zdravlje. Toksični učinak kod potrošača između ostalog ovisi o količini pojedinog onečišćivala u hrani te njegovom unosu u organizam. Kako bi se smanjio rizik od prisutnosti kemijskih toksikanata iz okoliša u hrani životinjskog podrijetla, važno je provođenje sustavnih kontrola u svim kritičnim točkama tijekom procesa proizvodnje i skladištenja, počevši od sirovina koje se koriste u proizvodnji, pa do finalnih proizvoda.

Keywords

kemijska onečišćivala; okoliš; teški metali; pesticidi; dioksini; poliklorirani bifenili; mikotoksini; hrana životinjskog podrijetla

Hrčak ID:

189308

URI

https://hrcak.srce.hr/189308

Publication date:

1.7.2017.

Visits: 3.537 *