Skip to the main content

Review article

NITRATI I NITRITI, METABOLIZAM I TOKSIČNOST

Marija Nujić orcid id orcid.org/0000-0002-1600-6971 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia
Mirna Habuda-Stanić orcid id orcid.org/0000-0002-0089-9488 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, F. Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 362 Kb

page 72-72

downloads: 663

cite

Full text: english pdf 362 Kb

page 63-72

downloads: 3.861

cite


Abstract

Nitrati i nitriti su kemijski spojevi koji se koriste kao gnojivo, rodenticidi ili konzervansi. Mogu se
naći u zraku, tlu, vodi ili hrani (posebice povrću) a mogu se i stvarati u ljudskom tijelu. Nitrati imaju
važnu ulogu u hranjenju i metabolizmu biljaka. Nastaju oksidacijom organskog otpada djelovanjem
dušičnih bakterija. Ljudi mogu biti izloženi nitratima i nitritima preko konzumacije povrća i mesnih
prerađevina, a manjim dijelom preko vode ili ostale hrane. Pijenje vode sa većom koncentracijom
nitrata može djelovati na ljudsko tijelo na dva načina: (i) akutno, što se najčešće manifestira
methemoglobinemijom (nitrati u probavnom sustavu se reduciraju u nitrite koji potom oksidiraju
željezo u hemoglobinu crvenih krvnih stanica stvarajući methemoglobin koji nije sposoban prenositi
kisik po tijelu), a koja se manifestira pojavom plave boje kožw, i (ii) kronično, što se manifestira
pojavom karcinoma kao rezultata izloženosti nitrozaminima (koji nastaju tijekom reakcije nitrata sa
aminima u tijelu).

Keywords

nitrati; nitriti; toksikolokogija

Hrčak ID:

198897

URI

https://hrcak.srce.hr/198897

Publication date:

31.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 8.201 *