Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.33128/k.59.2.6

HRANIDBA SVINJA U PRODUŽENOM TOVU ZA PROIZVODNJU TRADICIONALNIH TRAJNIH MESNIH PROIZVODA

Đuro Senčić ; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 99 Kb

page 95-107

downloads: 2.216

cite


Abstract

Uz genotip svinja, hranidba je drugi važan čimbenik uspješnoga tova svinja do većih tjelesnih masa, za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda (šunke, pršuti, kobasice, kuleni i dr.). Način hranidbe svinja ovisan je o genotipu (masni, polumasni ili mesni) i sustavu držanja (otvoreni, poluotvoreni, zatvoreni). U interakciji genotipa svinja i načina hranidbe postiže se specifična kvaliteta tovnih svinja i posljedično, odgovarajuća kvaliteta tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda.

Keywords

tovne svinje; hranidba; tradicionalni trajni mesni proizvodi

Hrčak ID:

199263

URI

https://hrcak.srce.hr/199263

Publication date:

20.4.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 3.379 *