Skip to the main content

Professional paper

Bakterijsko onečišćenje mesa šarana

Đuro Mačešić ; Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva - veterinarska inspekcija
Vesna Dobranić ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Full text: croatian pdf 474 Kb

page 168-172

downloads: 962

cite


Abstract

Na uzorcima mesa šarana (Cyprinus carpio L.) koji su uzeti iz tri ribnjaka u Slavoniji, obavljena je bakteriološka pretraga 3 i 48 sati nakon eutanazije. Svrha rada bila je dokazati razinu bakterijskog onečišćenja i stupanj higijenske ispravnosti ribe nakon određenog vremena pohrane. Bakteriološkom pretragom ustanovili smo da je 20-30% uzoraka ribe nakon 48 sati pohrane na temperaturi do +4 oC bilo onečišćeno aerobnim mezofilnim bakterijama i enterobakterijama u većem broju od dozvoljenog prema odredbama Pravilnika o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica (NN 40/01). S obzirom na rezultate valja predložiti da je nakon ulova ribe nužno provoditi sve mjere radi sprečavanja onečišćenja nepoželjnim mikroorganizmima, a vrijeme od nabavke ribe do pripreme u domaćinstvu maksimalno skratiti.

Keywords

meso šarana; bakteriološka pretraga

Hrčak ID:

21313

URI

https://hrcak.srce.hr/21313

Publication date:

15.6.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 1.564 *