Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.12

Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama

Marina Miletić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Teuta Murati ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ada Puntarić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nina Bilandžić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ivana Kmetič ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 342 Kb

page 78-85

downloads: 1.398

cite


Abstract

Suvremena proizvodnja prehrambenih proizvoda gotovo je nezamisliva bez upotrebe pesticida. Porast kontaminacije hrane ostacima pesticida
je doveo do povećane potrebe za otkrivanjem načina za njihovo uklanjanje. Brojne tehnike procesiranja hrane, bilo u industriji ili u kućanstvima, mogu dovesti do promjene njihovog sadržaja u namirnici. Njihovo uklanjanje iz namirnice ovisi o kemijskim karakteristikama pesticida te vrsti namirnice u kojoj se nalaze kao i o načinu procesiranja namirnice. Razni pripremni (pranje vodom ili otopinama, guljenje) te termički postupci obrade (pasterizacija, blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje) koji se koriste u procesima pripreme hrane mogu dovesti do promjene (najčešće smanjenja) sadržaja ostataka pesticida. U ovom radu prikazan je utjecaj najzastupljenijih pripremnih tehnika te termičkih postupaka procesiranja namirnica na sadržaj ostataka pesticida u krajnjim proizvodima.

Keywords

hrana; pesticidi; pranje; guljenje; termičko procesiranje; faktor procesiranja

Hrčak ID:

217735

URI

https://hrcak.srce.hr/217735

Publication date:

19.12.2018.

Visits: 2.110 *