Review article
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2
Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla
Liridone Fejzuli
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Božica Solomun Kolanović
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jagoda Šušković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Blaženka Kos
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Nina Bilandžić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Abstract
Aminoglikozidni antibiotici se upotrebljavaju u terapiji bolesti, kao aditivi stočnoj hrani, ili kao promotori rasta kako bi se poticao rast životinja. Dio apliciranih antibiotika se akumulira unutar različitih tkiva, a dio se izlučuje kroz urin, izmet, mlijeko i jaja tretiranih životinja, bilo kao nemetabolizirani ishodišni spojevi, ili kao njihovi metaboliti. To može predstavljati stvarnu prijetnju potrošaču, kroz izloženost ostacima
antibiotika, a moguć je razvoj i prijenos antibiotičke rezistencije ili pojava alergija i drugih zdravstvenih poremećaja. Negativni aspekti
uporabe antibiotika kod životinja potvrđuju važnost kontinuiranog praćenja ostataka antibiotika, kao i razvoja učinkovitih analitičkih tehnika za utvrđivanje njihove bioakumulacije u tkivima i precizne koncentracije ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj prehrani.
Keywords
antibiotici; aminoglikozidi; antibiotička rezistencija; hrana životinjskog podrijetla; kontrola hrane
Hrčak ID:
217737
URI
Publication date:
19.12.2018.
Visits: 4.645 *