Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2

Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla

Liridone Fejzuli ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Božica Solomun Kolanović ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jagoda Šušković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Blaženka Kos ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Nina Bilandžić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 415 Kb

page 95-106

downloads: 2.618

cite


Abstract

Aminoglikozidni antibiotici se upotrebljavaju u terapiji bolesti, kao aditivi stočnoj hrani, ili kao promotori rasta kako bi se poticao rast životinja. Dio apliciranih antibiotika se akumulira unutar različitih tkiva, a dio se izlučuje kroz urin, izmet, mlijeko i jaja tretiranih životinja, bilo kao nemetabolizirani ishodišni spojevi, ili kao njihovi metaboliti. To može predstavljati stvarnu prijetnju potrošaču, kroz izloženost ostacima
antibiotika, a moguć je razvoj i prijenos antibiotičke rezistencije ili pojava alergija i drugih zdravstvenih poremećaja. Negativni aspekti
uporabe antibiotika kod životinja potvrđuju važnost kontinuiranog praćenja ostataka antibiotika, kao i razvoja učinkovitih analitičkih tehnika za utvrđivanje njihove bioakumulacije u tkivima i precizne koncentracije ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj prehrani.

Keywords

antibiotici; aminoglikozidi; antibiotička rezistencija; hrana životinjskog podrijetla; kontrola hrane

Hrčak ID:

217737

URI

https://hrcak.srce.hr/217737

Publication date:

19.12.2018.

Visits: 3.671 *