Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.57.01.19.5784

Ekstrakcija fenolnih spojeva iz nusproizvoda proizvodnje palminog ulja i njihova primjena kao antioksidanasa

Erminda Tsouko ; Department of Food Science and Human Nutrition, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, 11855 Athens, Greece
Maria Alexandri ; Department of Bioengineering, Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB), Max-Eyth-Allee, 100, 14469 Potsdam, Germany
Keysson Vieira Fernandes ; Biochemistry Department, Chemistry Institute, Federal University of Rio de Janeiro, Cidade Universitária, Centro de Tecnologia, Bloco A, Lab 549, RJ 21941-909, Rio de Janeiro, Brazil
Denise Maria Guimarães Freire ; Biochemistry Department, Chemistry Institute, Federal University of Rio de Janeiro, Cidade Universitária, Centro de Tecnologia, Bloco A, Lab 549, RJ 21941-909, Rio de Janeiro, Brazil
Athanasios Mallouchos ; Department of Food Science and Human Nutrition, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, 11855 Athens, Greece
Apostolis A. Koutinas ; Department of Food Science and Human Nutrition, Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, 11855 Athens, Greece


Full text: croatian pdf 841 Kb

page 29-38

downloads: 373

cite

Full text: english pdf 841 Kb

page 29-38

downloads: 240

cite


Abstract

Nusproizvodi proizvodnje palminog ulja, i to pogača od palminih sjemenki, palmina vlakna, ljuske palminih sjemenki i prazni grozdovi palminog ploda, upotrijebljeni su za ekstrakciju polifenolnih spojeva. Među tim nusproizvodima je pogača od palminih sjemenki sadržavala najviše ukupnih fenolnih spojeva, i to 5,19 mg u g suhe tvari, izraženih kao ekvivalent galne kiseline, dok je najmanje imao prazni grozd palminog ploda, i to 1,79 mg/g. Radi optimiranja ekstrakcije fenola ispitani su sljedeći parametri: vrijeme ekstrakcije i omjer tekuće i krute tvari. Najveći ukupni udjel fenola od 5,35 mg/g pri omjeru tekuće i krute tvari od 40:1 tijekom ekstrakcije od 20 min imala je pogača od palminih sjemenki. Pomoću HPLC-DAD metode određeni su glavni fenolni spojevi iz nusprodukata proizvodnje palminog ulja. Pogača od palminih sjemenki sadržavala je najviše pirogalola, te 4-hidroksibenzojeve, galne i ferulinske kiseline. Prazni grozdovi palminog ploda i palmina vlakna bili su bogati hidroksibenzojevom kiselinom, dok je pirogalol bio dominantan sastojak ekstrakta ljuski palminih sjemenki. Svi su ekstrakti imali oksidacijsku aktivnost, koja je potvrđena DPPH analizom, te ispitana dodatkom ekstrakta suncokretovom ulju radi produljenja roka trajanja. Dodatkom 0,8 % ekstrakta pogače od palminih sjemenki povećalo se indukcijsko vrijeme suncokretovog ulja za više od 50 %. Rezultati istraživanja potvrđuju da je pogača od palminih sjemenki nusproizvod s dodanom vrijednošću koji se može upotrijebiti kao antioksidans u prehrambenoj industriji.

Keywords

nusproizvodi proizvodnje palminog ulja; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost; DPPH; indukcijsko vrijeme; suncokretovo ulje

Hrčak ID:

218875

URI

https://hrcak.srce.hr/218875

Publication date:

29.3.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.524 *