Preliminary communication
https://doi.org/10.17113/ftb.57.01.19.5983
Utvrđivanje prisutnosti bakterija Lactobacillus sakei i Lactobacillus curvatus u uzorcima hrane pomoću višestrukog PCR-a u stvarnom vremenu i analize krivulje mekšanja DNK visoke razlučivosti
Konstantin A. Kurbakov
; V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Sciences, Talalikhina 26, 109316, Moscow, Russian Federation
Evgenii A. Konorov
; Martsinovsky Institute of Medical Parasitology, Tropical and Vector- Borne Diseases, Sechenov University, Malaya Pirogovskaya 20-1, 119435 Moscow, Russian Federation
Mikhail Y. Minaev
; V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Sciences, Talalikhina 26, 109316, Moscow, Russian Federation
Oksana A. Kuznetsova
; V.M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Sciences, Talalikhina 26, 109316, Moscow, Russian Federation
Abstract
SAŽETAK
Za optimiranje procesa potrebno je pratiti sastav starter kulture i njezin rast tijekom fermentacije. Većina starter kultura sadržava srodne mikroorganizme. U današnje se vrijeme za identifikaciju većeg broja srodnih vrsta često upotrebljava postupak analize krivulje mekšanja DNK visoke razlučivosti. Stoga je u radu za detekciju i razlikovanje bakterija Lactobacillus sakei i L. curvatus upotrijebljena lančana reakcija polimeraze (PCR) u stvarnom vremenu, te je provedena analiza krivulje mekšanja DNK visoke razlučivosti. Odabran je par početnica za ciljano mjesto vezivanja u genu rpoA, izoliranom iz bakterija roda Lactobacillus spp. S tim je parom početnica uspješno ispitano 1 1 starter kultura i 15 uzoraka fermentiranih kobasica poznatog sastava bakterija.
Keywords
PCR u stvarnom vremenu; mekšanje DNK visoke razlučivosti (HRM); fermentirane kobasice; Lactobacillus sakei; Lactobacillus curvatus
Hrčak ID:
218904
URI
Publication date:
29.3.2019.
Visits: 1.664 *