Review article
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.3
Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti
Jelka Pleadin
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Tonči Rezić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ivana Kmetič
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Abstract
Mikotoksini predstavljaju toksične tvari koje učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, uzrokujući štetne učinke na zdravlje
ljudi i životinja te značajne ekonomske gubitke diljem svijeta. Ovaj rad daje pregled dosadašnjih istraživanja i spoznaja o metodama biološke
detoksifikacije mikotoksina. Biološka detoksifikacija podrazumijeva primjenu mikroorganizama i njihovih enzima s ciljem razgradnje ili modifikacije strukture mikotoksina, a rezultira transformacijom izvornih spojeva i nastankom manje toksičnih produkata, odnosno dekontaminacijom mikotoksina. Međutim, dosadašnja istraživanja i dobivene spoznaje još uvijek nisu rezultirale primjenom u prehrambenoj i stočarskoj industriji odnosno odobravanjem njihove uporabe od strane zakonodavstva. Potrebna su daljnja istraživanja o mehanizmima biorazgradnje, sigurnosti mikroorganizama, odnosno utjecaju primjene bioloških metoda na nutritivna svojstva i nastale produkte degradacije, kako bi metode biološke detoksifikacije mikotoksina mogle biti učinkovito primjenjene u industriji.
Keywords
mikotoksini; detoksifikacija; biološke metode; hrana; hrana za životinje
Hrčak ID:
224622
URI
Publication date:
3.9.2019.
Visits: 1.954 *