Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.33128/ag.81.1.2

ANALIZA SVJETSKOG I HRVATSKOG TRŽIŠTA SVINJSKOG MESA

Ivan Stupnišek ; doktorand poslijediplomskoga studija Poljoprivredne znanosti, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Željka Mesić orcid id orcid.org/0000-0002-9349-1560 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.966 Kb

page 17-34

downloads: 962

cite

Full text: english pdf 1.966 Kb

page 17-34

downloads: 364

cite


Abstract

Cilj rada bio je utvrditi stanje na svjetskom i hrvatskom tržištu svinjskog mesa. Za prikaz hrvatskog tržišta svinjskog mesa korištena je metoda proizvodno – potrošnih bilanci sukladno metodologiji Statističkog ureda europskih zajednica, podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) i FAOSTATa. Za analizu svjetskog i EU tržišta svinjskog mesa korišteni su podaci FAOSTAT-a. Rezultati analize svjetskog tržišta su pokazali da se u razdoblju od 2006. do 2016. svjetska proizvodnja svinjskog mesa povećala za 17,2 %. U analiziranom razdoblju najveći svjetski proizvođači svinjskog mesa bili su Kina, SAD i Njemačka. Najveći svjetski uvoznici svinjskog mesa su Japan, Rusija, Južna Koreja, Kina i Njemačka, a najveći izvoznici SAD, Njemačka, Kanada i Danska. Prosječna svjetska potrošnja svinjskog mesa u 2016. Godini iznosila je 12,4 kg/stanovniku, a na razini EU 33 kg/stanovniku. Najviše svinjskog mesa se konzumira u Austriji (56,15 kg/stanovniku), Njemačkoj (54,52 kg/stanovniku) i Španjolskoj (52,67 kg/stanovniku). Proizvodnja svinjskog mesa u Hrvatskoj u konstantnom je padu od 2010. te je prema dostupnim podacima zabilježen pad proizvodnje do 2016. od 23 %. U razdoblju od 2010. do 2016. uvoz svinjskog mesa u Hrvatskoj porastao je za čak 83 %, a uvoz živih svinja se smanjio za 23 %. U promatranom razdoblju izvoz svinjskog mesa se povećao za 213 %, a izvoz živih svinja za 784 %. U 2016. godini najviše svinja smo uvozili iz Nizozemske, Njemačke i Danske, a izvozili u Italiju, Mađarsku te Srbiju. U 2016. godini potrošnja svinjskog mesa iznosila je 45,9 kg/stanovniku, a samodostatnost 55 %. Revitalizacija svinjogojskog sektora moguća je većim ulaganjem u konvencionalnu proizvodnju te u proizvodnju specifičnih proizvoda od izvornih pasmina od kojih su neke kritično ugrožene.

Keywords

svinjsko meso; tržište; Hrvatska; svijet

Hrčak ID:

225799

URI

https://hrcak.srce.hr/225799

Publication date:

9.9.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 3.206 *