Review article
Prednosti organskog selena u hranidbi raspolodnih jata i konzumnih nesilica
Ante Valentić
; Hrvatski veterinarski institut, Centar za peradarstvo, Heinzelova 55, Zagreb
Gabriela Krivec
; Hrvatski veterinarski institut, Centar za peradarstvo, Heinzelova 55, Zagreb
Ankica Nemanič
; Hrvatski veterinarski institut, Centar za peradarstvo, Heinzelova 55, Zagreb
Abstract
Tkiva pilećeg embrija i spermatozoidi obiluju dugolančanim višestruko nezasićenim masnim kiselinama što ih čini posebno osjetljivim prema peroksidaciji lipida. Selen kao sastavni dio antioksidativnog enzima glutation–peroksidaze, posebno je važan u održavanju odgovarajuće antioksidativne obrane za vrijeme embrionalnog razvoja i u spermatogenezi. Prikladne koncentracije (0,3 – 0,5 mg/kg) organskog selena u hranidbi nesilica stvaraju značajno veću količinu selena u jajima u usporedbi s istim koncentracijama anorganskog selena. O količini selena u jajima ovisi antioksidativni status pilića tijekom embrionalnog razvoja i u prvim danima života, pa se većim količinama selena povećava i vitalnost pilića. Konzumnim jajima obogaćenim selenom moguće je povećati količinu selena u prehrani ljudi, što bi doprinijelo prevenciji raznih bolesti, prvenstveno kancerogenih oboljenja.
Keywords
organski selen; jaja; hranidba nesilica; antioksidativna zaštita
Hrčak ID:
22598
URI
Publication date:
15.2.2005.
Visits: 3.796 *