Review article
https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6023
Nova dostignuća u proizvodnji D-mliječne kiseline iz obnovljivih izvora na primjeru agroindustrijskog otpada
Maria Alexandri
; Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy, Department of Bioengineering, Max-Eyth Allee 100, 14469 Potsdam, Germany
Roland Schneider
; Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy, Department of Bioengineering, Max-Eyth Allee 100, 14469 Potsdam, Germany
Kerstin Mehlmann
; Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy, Department of Bioengineering, Max-Eyth Allee 100, 14469 Potsdam, Germany
Joachim Venus
orcid.org/0000-0001-7708-1783
; Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy, Department of Bioengineering, Max-Eyth Allee 100, 14469 Potsdam, Germany
Abstract
U posljednje vrijeme proizvodnja biorazgradivih polimera privlači veliku pažnju kao alternativa plastici. Polimer mliječne kiseline pri tom naviše obećava, a može se primijeniti u različite svrhe, od pakiranja hrane do proizvodnje farmaceutskih proizvoda. Novija istraživanja pokazuju da D-mliječna kiselina ima ključnu ulogu u proizvodnji polimera mliječne kiseline otpornog na toplinu. Istovremeno, za smanjenje troškova proizvodnje treba koristiti obnovljive izvore. Svrha je ovog revijalnog prikaza sažeti trenutno stanje u proizvodnji D-mliječne kiseline pomoću fermentacije, s naglaskom na iskorištenje otpada i nusproizvoda. Također je dan prikaz modela protočnog razdvajanja. Osim toga, opisani su rezultati obrade kisele sirutke, pulpe sjemenki kave i hidrolizata rižinih ljuski kao alternativnih sirovina za proizvodnju D-mliječne kiseline.
Keywords
D-mliječna kiselina; obnovljivi izvori; polimer mliječne kiseline; fermentacija s pomoću mikroorganizama; protočno razdvajanje
Hrčak ID:
227284
URI
Publication date:
30.9.2019.
Visits: 2.444 *