Review article
https://doi.org/10.17113/ftb.57.04.19.6460
Pregled mogućih načina iskorištenja sirutke i mlaćenice u proizvodnji funkcionalnih napitaka
Irena Barukčić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory of Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović
orcid.org/0000-0002-8465-5551
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory of Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Rajka Božanić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory of Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Sirutka i mlaćenica su najzastupljeniji nusproizvodi mljekarske industrije, a odlikuju se izvrsnim hranjivim svojstvima. Mlaćenica sadržava jedinstveni sastojak, a to je membrana masne globule mlijeka (engl. milk fat globule membrane - MFGM), koja sadržava biološki aktivne spojeve s pozitivnim zdravstvenim učincima, poput antitumorskog djelovanja ili sposobnosti snižavanja koncentracije kolesterola. Sirutka sadržava proteine sirutke koji su značajan izvor bioaktivnih peptida s pozitivnim učincima na krvožilni, gastrointestinalni, imunološki i živčani sustav čovjeka. Unatoč tomu, ni sirutka ni mlaćenica nisu dovoljno iskorištene u proizvodnji funkcionalne hrane. Dosad su istražene brojne tehnološke mogućnosti radi povećanja proizvodnje hrane na bazi sirutke i/ili mlaćenice, pri čemu se proizvodnja napitaka, kako s ekonomskog tako i s tehnološkog aspekta, pokazala najprihvatljivijom. Stoga je svrha ovoga rada bila pružiti pregled dosadašnjih spoznaja o mogućnostima proizvodnje napitaka od sirutke i/ili mlaćenice.
Keywords
sirutka; mlaćenica; napitak; bioaktivni peptidi; membrana masne globule mlijeka (MFGM)
Hrčak ID:
233417
URI
Publication date:
27.12.2019.
Visits: 2.675 *