Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.57.04.19.6369
Prerada ploda aronije postupkom sušenja raspršivanjem: od nusproizvoda do visokokvalitetnog funkcionalnog praha
Senka Vidović
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Milica Ramić
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Rita Ambrus
; Department of Pharmaceutical Technology, Eotvos 6, University of Szeged, 6720 Szeged, Hungary
Jelena Vladić
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Piroska Szabó-Révész
; Department of Pharmaceutical Technology, Eotvos 6, University of Szeged, 6720 Szeged, Hungary
Aleksandra Gavarić
; Faculty of Technology, University of Novi Sad, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad, Serbia
Abstract
Svrha je ovog rada bila ispitati mogućnost primjene kruto-tekuće ekstrakcije i sušenja raspršivanjem za dobivanje praha aronije iz prašine nastale pri proizvodnji čaja u filter vrećicama. Pri proizvodnji tekućeg ekstrakta aronije upotrebljena je ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, dok je maltodekstrin korišten kao inkapsulirajuće sredstvo prilikom sušenja. Ispitan je utjecaj ulazne temperature sušenja, vrste i masenog udjela maltodekstrina na učinkovitost procesa i svojstva dobivenih prahova. Također su ispitana i fizička i kemijska svojstva dobivenih prahova. Ustanovljeno je da prah aronije dobiven primjenom ulazne temperature sušenja od 140 °C i inkapsulacijom s 40 % maltodekstrina dekstroznog ekvivalenta od 19,7 ima najbolja svojstva. Povećanjem masenog udjela maltodekstrina smanjili su se udjel vlage, stupanj higroskopnosti i udjel bioaktivnih spojeva, a povećali indeks topjivosti u vodi i veličina čestica praha. Povećanjem dekstroznog ekvivalenta maltodekstrina povećala se higroskopnost praha i indeks topljivosti u vodi, a porastom ulazne temperature sušenja smanjio se udjel vlage u prahu aronije.
Keywords
aronija; nusproizvod; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom; sušenje raspršivanjem; prah
Hrčak ID:
233423
URI
Publication date:
27.12.2019.
Visits: 1.763 *