Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3

Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica

Marijan Logarušić orcid id orcid.org/0000-0002-6616-8813 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Igor Slivac orcid id orcid.org/0000-0002-8344-1244 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Kristina Radošević orcid id orcid.org/0000-0001-5156-1893 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Višnja Gaurina Srček orcid id orcid.org/0000-0001-6591-3810 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 1.546 Kb

page 98-104

downloads: 687

cite


Abstract

Nastojanje suvremene prehrambene industrije je što učinkovitije iskoristiti organske ostatke nastale preradom sirovina u prodajne proizvode. Primjer takvog organskog ostatka je i uljna pogača, koja zaostaje nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki lana, a zbog svog sastava proteina predstavlja potencijalnu sirovinu za primjenu u tehnologiji uzgoja stanica. Stoga je iz uljne pogače lana izoliran proteinski izolat te je ispitan njegov utjecaj na rast CHO-E i HEK-293T staničnih linija, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Dokazano je da dodatak proteinskog izolata u hranjivi medij u vrlo niskim koncentracijama (0,1 g L-1 i/ili 0,2 g L-1) ima pozitivan učinak na rast obje stanične linije, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Međutim, dodatak većih koncentracija izolata od navedenih ne utječe pozitivno na rast obje stanične linije, odnosno na njih djeluje inhibitorno.

Keywords

uljna pogača lana; proteinski izolat; rekombinantni protein; kulture stanica

Hrčak ID:

235585

URI

https://hrcak.srce.hr/235585

Publication date:

12.3.2020.

Visits: 1.840 *