Original scientific paper
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.3-4.3
Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica
Marijan Logarušić
orcid.org/0000-0002-6616-8813
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Igor Slivac
orcid.org/0000-0002-8344-1244
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Kristina Radošević
orcid.org/0000-0001-5156-1893
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Višnja Gaurina Srček
orcid.org/0000-0001-6591-3810
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Abstract
Nastojanje suvremene prehrambene industrije je što učinkovitije iskoristiti organske ostatke nastale preradom sirovina u prodajne proizvode. Primjer takvog organskog ostatka je i uljna pogača, koja zaostaje nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki lana, a zbog svog sastava proteina predstavlja potencijalnu sirovinu za primjenu u tehnologiji uzgoja stanica. Stoga je iz uljne pogače lana izoliran proteinski izolat te je ispitan njegov utjecaj na rast CHO-E i HEK-293T staničnih linija, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Dokazano je da dodatak proteinskog izolata u hranjivi medij u vrlo niskim koncentracijama (0,1 g L-1 i/ili 0,2 g L-1) ima pozitivan učinak na rast obje stanične linije, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Međutim, dodatak većih koncentracija izolata od navedenih ne utječe pozitivno na rast obje stanične linije, odnosno na njih djeluje inhibitorno.
Keywords
uljna pogača lana; proteinski izolat; rekombinantni protein; kulture stanica
Hrčak ID:
235585
URI
Publication date:
12.3.2020.
Visits: 1.840 *