Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.58.01.20.6395
HPLC analiza fenolnih spojeva i flavonoida s preklapajućim signalima
Luke Mizzi
; Department of Food Studies and Environmental Health, Faculty of Health Sciences, University of Malta, Triq il-Qroqq, Msida MSD 2080, Malta
Christina Chatzitzika
; Department of Food Studies and Environmental Health, Faculty of Health Sciences, University of Malta, Triq il-Qroqq, Msida MSD 2080, Malta
Ruben Gatt
; Metamaterials Unit, Faculty of Science, University of Malta, Triq il- -Qroqq, Msida MSD 2080, Malta
Vasilis Valdramidis
; Department of Food Studies and Environmental Health, Faculty of Health Sciences, University of Malta, Triq il-Qroqq, Msida MSD 2080, Malta
Abstract
Identifikacija i kvantifikacija fenolnih spojeva i flavonoida u različitim prehrambenim proizvodima najčešće se provodi pomoću metode HPLC. Njihova je analiza iznimno složena s obzirom na to da većina prehrambenih proizvoda sadržava brojne fenolne spojeve, od kojih mnogi imaju slična kemijska svojstva, poput polarnosti, što otežava njihovu potpunu separaciju. U ovom radu predstavljamo potvrđenu metodu kvantitativnog određivanja koncentracije dvaju spojeva sličnog vremena zadržavanja, tj. koji u smjesi daju preklapajuće signale (pikove). Provedena je analiza dvaju parova fenolnih spojeva: kavene i vanilinske kiseline te ferulične i p-kumarne kiseline. Prednost ove metode je što dva fenolna spoja u otapalu drukčije apsorbiraju svjetlost različitih valnih duljina, čime je olakšano njihovo kvantitativno određivanje, čak iako nisu razdvojeni u HPLC koloni. Opisana metoda može se upotrijebiti za interpretaciju rezultata HPLC analize prehrambenih proizvoda koji sadržavaju širok spektar fenolnih spojeva i flavonoida.
Keywords
HPLC analiza; apsorbancija u UV-Vis području; kvantifikacija fenolnih spojeva i flavonoida; preklapajući pikovi
Hrčak ID:
237534
URI
Publication date:
28.4.2020.
Visits: 4.058 *