Agronomy journal, Vol. 81 No. 4, 2019.
Original scientific paper
https://doi.org/10.33128/ag.81.4.4
UTJECAJ METODA ISPITIVANJA NA ENERGIJU KLIJANJA I KLIJAVOST SJEMENA ENDIVIJE (Cichorium endivia L.)
Iva Rojnica
orcid.org/0000-0001-6095-009X
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Dijana Horvat
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Marina Palfi
orcid.org/0000-0002-0401-9978
; Podravka d.d., Koprivnica, Hrvatska
Andrea Pečarić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Abstract
Endivija (Cichorium endivia L.) je povrtna vrsta čije se potrebite količine sjemena u Hrvatskoj svake godine povećavaju zbog sve većeg broja vrtlara hobista. Posljednjih nekoliko godina u laboratorijima za kontrolu kvalitete poljoprivrednog sjemena zapaženo je da sjeme endivije neovisno o sorti ima nisku energiju klijanja i klijavost. Cilj ovog istraživanja je ispitati navedene pokazatelje kvalitete sjemena endivije različitim metodama koje se koriste kod ispitivanja klijavosti povrtnih kultura. Korištena je metoda na filtar- papiru s četiri tretmana 1) vlaženje podloge destiliranom vodom, 2) vlaženje podloge 0,2%-tnom otopinom KNO3, 3) prethodno hlađenje + vlaženje podloge destiliranom vodom, 4) prethodno hlađenje + vlaženje podloge 0,2%-tnom otopinom KNO3. Ispitivanje je provedeno u laboratoriju za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala Visokog gospodarskoga učilišta u Križevcima. Nakon provedenog ispitivanja rezultati pokazuju da su najvišu energiju klijanja i klijavost sjemena imali uzorci kod kojih je korišten predtretman prethodno hlađenje i destilirana voda, a značajno nižu energiju i klijavost sjemena imali su uzorci kod kojih je korištena metoda vlaženja podloge s 0,2%-tnom otopinom KNO3.
Keywords
metode ispitivanja; energija klijanja; klijavost; endivija
Hrčak ID:
239791
URI
Publication date:
18.5.2020.
Visits: 1.980 *