Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/ag.81.4.4

UTJECAJ METODA ISPITIVANJA NA ENERGIJU KLIJANJA I KLIJAVOST SJEMENA ENDIVIJE (Cichorium endivia L.)

Iva Rojnica orcid id orcid.org/0000-0001-6095-009X ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Dijana Horvat ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Marina Palfi orcid id orcid.org/0000-0002-0401-9978 ; Podravka d.d., Koprivnica, Hrvatska
Andrea Pečarić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 724 Kb

str. 229-238

preuzimanja: 337

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 724 Kb

str. 229-238

preuzimanja: 218

citiraj


Sažetak

Endivija (Cichorium endivia L.) je povrtna vrsta čije se potrebite količine sjemena u Hrvatskoj svake godine povećavaju zbog sve većeg broja vrtlara hobista. Posljednjih nekoliko godina u laboratorijima za kontrolu kvalitete poljoprivrednog sjemena zapaženo je da sjeme endivije neovisno o sorti ima nisku energiju klijanja i klijavost. Cilj ovog istraživanja je ispitati navedene pokazatelje kvalitete sjemena endivije različitim metodama koje se koriste kod ispitivanja klijavosti povrtnih kultura. Korištena je metoda na filtar- papiru s četiri tretmana 1) vlaženje podloge destiliranom vodom, 2) vlaženje podloge 0,2%-tnom otopinom KNO3, 3) prethodno hlađenje + vlaženje podloge destiliranom vodom, 4) prethodno hlađenje + vlaženje podloge 0,2%-tnom otopinom KNO3. Ispitivanje je provedeno u laboratoriju za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala Visokog gospodarskoga učilišta u Križevcima. Nakon provedenog ispitivanja rezultati pokazuju da su najvišu energiju klijanja i klijavost sjemena imali uzorci kod kojih je korišten predtretman prethodno hlađenje i destilirana voda, a značajno nižu energiju i klijavost sjemena imali su uzorci kod kojih je korištena metoda vlaženja podloge s 0,2%-tnom otopinom KNO3.

Ključne riječi

metode ispitivanja; energija klijanja; klijavost; endivija

Hrčak ID:

239791

URI

https://hrcak.srce.hr/239791

Datum izdavanja:

18.5.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.373 *