Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.33128/k.61.2.4

Ekološko stočarstvo u Republici Hrvatskoj i Europi

Zvonko Antunović orcid id orcid.org/0000-0002-4922-705X ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Đuro Senčić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Željka Klir ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska


Full text: english pdf 55 Kb

page 75-80

downloads: 393

cite

Full text: croatian pdf 55 Kb

page 75-80

downloads: 425

cite


Abstract

Cilj je ovoga istraživanja bio analizirati situaciju u ekološkom stočarstvu u Republici Hrvatskoj i Europi. U europskim zemljama 2017. u ekološkim uzgojima, evidentirano je oko 4,5 milijuna goveda, 5,2 milijuna ovaca, oko 1 milijun svinja te oko 50 milijuna peradi. Najveći udio ekološki registriranih domaćih životinja u usporedbi s ukupnom populacijom u Europi i EU-28 je za goveda (3,5% i 5,2%) i ovce (3,4% i 5,0%), a najniži za svinje (0,6% i 0,7%). Najviši udio u Republici Hrvatskoj je ovaca (8.57%), a najniži peradi (0,02%). Najveće povećanje u zadnjih deset godina u EU je broja peradi (za 103%), a najmanje broja svinja (za 47,6%), dok je povećanje broja goveda i ovaca bilo oko 76% i 74%. U Republici Hrvatskoj u ekološkim uzgojima najviše je povećan broj ovaca (za oko 65,0%), dok je broj goveda i peradi porastao za oko 62 i 64%, a najmanje je povećan broj svinja (za oko 24%). Najviše je ekološkog mesa svih domaćih životinja proizvedeno u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a ekološkog mlijeka u Njemačkoj i Francuskoj. Tijekom 2018. godine proizvedeno je najviše ekološkog goveđeg mesa u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ekološkog svinjskog mesa u Francuskoj i Finskoj, ekološkog ovčjeg mesa u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, ekološkog kozjeg mesa u Španjolskoj, a ekološkog mesa peradi u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Utvrđeno značajno povećanje broja domaćih životinja u ekološkim uzgojima u Europi i u RH ukazuje na sve veći interes za ekološkim stočarstvom ne samo uzgajivača i prerađivača nego i konzumenata ekoloških proizvoda u europskim zemljama.

Keywords

ekološko stočarstvo; ekološki animalni proizvodi; Hrvatska; Europa, Europska unija

Hrčak ID:

243379

URI

https://hrcak.srce.hr/243379

Publication date:

20.8.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 2.297 *