Pregledni rad
https://doi.org/10.33128/k.61.2.4
Ekološko stočarstvo u Republici Hrvatskoj i Europi
Zvonko Antunović
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Đuro Senčić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Željka Klir
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Cilj je ovoga istraživanja bio analizirati situaciju u ekološkom stočarstvu u Republici Hrvatskoj i Europi. U europskim zemljama 2017. u ekološkim uzgojima, evidentirano je oko 4,5 milijuna goveda, 5,2 milijuna ovaca, oko 1 milijun svinja te oko 50 milijuna peradi. Najveći udio ekološki registriranih domaćih životinja u usporedbi s ukupnom populacijom u Europi i EU-28 je za goveda (3,5% i 5,2%) i ovce (3,4% i 5,0%), a najniži za svinje (0,6% i 0,7%). Najviši udio u Republici Hrvatskoj je ovaca (8.57%), a najniži peradi (0,02%). Najveće povećanje u zadnjih deset godina u EU je broja peradi (za 103%), a najmanje broja svinja (za 47,6%), dok je povećanje broja goveda i ovaca bilo oko 76% i 74%. U Republici Hrvatskoj u ekološkim uzgojima najviše je povećan broj ovaca (za oko 65,0%), dok je broj goveda i peradi porastao za oko 62 i 64%, a najmanje je povećan broj svinja (za oko 24%). Najviše je ekološkog mesa svih domaćih životinja proizvedeno u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a ekološkog mlijeka u Njemačkoj i Francuskoj. Tijekom 2018. godine proizvedeno je najviše ekološkog goveđeg mesa u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ekološkog svinjskog mesa u Francuskoj i Finskoj, ekološkog ovčjeg mesa u Španjolskoj i Velikoj Britaniji, ekološkog kozjeg mesa u Španjolskoj, a ekološkog mesa peradi u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Utvrđeno značajno povećanje broja domaćih životinja u ekološkim uzgojima u Europi i u RH ukazuje na sve veći interes za ekološkim stočarstvom ne samo uzgajivača i prerađivača nego i konzumenata ekoloških proizvoda u europskim zemljama.
Ključne riječi
ekološko stočarstvo; ekološki animalni proizvodi; Hrvatska; Europa, Europska unija
Hrčak ID:
243379
URI
Datum izdavanja:
20.8.2020.
Posjeta: 2.248 *