Review article
https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica
Igor Slivac
orcid.org/0000-0002-8344-1244
; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Radošević
; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Višnja Gaurina Srček
; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Full text: croatian pdf 480 Kb
page 261-270
downloads: 321
cite
APA 6th Edition
Slivac, I., Radošević, K. & Gaurina Srček, V. (2022). Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (3.), 261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
MLA 8th Edition
Slivac, Igor, et al. "Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., no. 3., 2022, pp. 261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1. Accessed 22 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Slivac, Igor, Kristina Radošević and Višnja Gaurina Srček. "Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., no. 3. (2022): 261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
Harvard
Slivac, I., Radošević, K., and Gaurina Srček, V. (2022). 'Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(3.), pp. 261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
Vancouver
Slivac I, Radošević K, Gaurina Srček V. Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [cited 2024 December 22];24.(3.):261-270. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
IEEE
I. Slivac, K. Radošević and V. Gaurina Srček, "Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., no. 3., pp. 261-270, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.3.1
Download JATS file
Abstract
Povećanje broja stanovnika vodi k povećanoj potražnji za hranom. Zato je vrlo važno baviti se usklađivanjem povećane proizvodnje hrane sa smanjenjem štetnog utjecaja na okoliš kojeg ima globalno širenje poljoprivrede. Novo područje biotehnologije, nazvano stanična poljoprivreda, moglo bi doprinijeti rješavanju ovog problema. Stanična poljoprivreda nudi drugačije proizvodne sustave za mnoge proizvode životinjskog i biljnog podrijetla koji se danas dobivaju stočarstvom ili poljodjelstvom. Meso i mlijeko dva su takva proizvoda, a proizvodnja njihovih analoga primjenom stanične poljoprivrede cilj je sve većeg broja tvrtki širom svijeta. One razvijaju tehnologiju oslanjajući se na iskustva stečena u tkivnom inženjerstvu i bioprocesima sa životinjskim stanicama. U ovom radu donosimo pregled novih tehnologija koje se temelje na uzgoju kulture stanica za dobivanje tzv. in vitro kultiviranog mesa i analoga mlijeka. Također raspravljamo o kvaliteti navedenih proizvoda te potrebama i održivosti njihove proizvodnje.
Keywords
stanična poljoprivreda; biotehnologija; kultivirano meso; nadomjestak mlijeka
Hrčak ID:
279286
URI
https://hrcak.srce.hr/279286
Publication date:
14.6.2022.
Article data in other languages:
italian
spanish
german
english
Visits: 1.910
*