Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.24.3.1

Dosezi u proizvodnji nadomjestaka mesa i mlijeka pomoću stanica

Igor Slivac orcid id orcid.org/0000-0002-8344-1244 ; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Radošević ; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Višnja Gaurina Srček ; Prehrambeno-biotehnološki fakulet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 480 Kb

page 261-270

downloads: 321

cite

Download JATS file


Abstract

Povećanje broja stanovnika vodi k povećanoj potražnji za hranom. Zato je vrlo važno baviti se usklađivanjem povećane proizvodnje hrane sa smanjenjem štetnog utjecaja na okoliš kojeg ima globalno širenje poljoprivrede. Novo područje biotehnologije, nazvano stanična poljoprivreda, moglo bi doprinijeti rješavanju ovog problema. Stanična poljoprivreda nudi drugačije proizvodne sustave za mnoge proizvode životinjskog i biljnog podrijetla koji se danas dobivaju stočarstvom ili poljodjelstvom. Meso i mlijeko dva su takva proizvoda, a proizvodnja njihovih analoga primjenom stanične poljoprivrede cilj je sve većeg broja tvrtki širom svijeta. One razvijaju tehnologiju oslanjajući se na iskustva stečena u tkivnom inženjerstvu i bioprocesima sa životinjskim stanicama. U ovom radu donosimo pregled novih tehnologija koje se temelje na uzgoju kulture stanica za dobivanje tzv. in vitro kultiviranog mesa i analoga mlijeka. Također raspravljamo o kvaliteti navedenih proizvoda te potrebama i održivosti njihove proizvodnje.

Keywords

stanična poljoprivreda; biotehnologija; kultivirano meso; nadomjestak mlijeka

Hrčak ID:

279286

URI

https://hrcak.srce.hr/279286

Publication date:

14.6.2022.

Article data in other languages: italian spanish german english

Visits: 1.910 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.