Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.023

Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija

Marija Banožić ; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Silvija Šafranko ; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Dora Bogadi ; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Krunoslav Aladić ; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Stela Jokić ; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 1.120 Kb

page 699-709

downloads: 110

cite


Abstract

Konzumacija svježih citrusa, ali i njihova prerada generiraju nusproizvode, kao što su kora, sjemenke, pulpa, kao i otpadne vode. Cilj ovog istraživanja je valorizacija agroindustrijskih nusproizvoda (kore citrusa) kao vrijedne sirovine za ekstrakciju polifenola primjenom inovativne netermalne metode ekstrakcije sa zelenim otapalom (voda). U ekstraktima je kvantificirano i identificirano ukupno šest fenolnih spojeva. Pri tome je promatran utjecaj vremena (od 5 do 15 min), frekvencije (od 40 do 100 Hz) i omjera kapljevito/kruto (od 200 do 400 ml g–1) na efikasnost procesa ekstrakcije (iskorištenje) i udio dominantnih fenolnih spojeva (hesperidina i narirutina). Uz pomoć metode odzivnih površina definirani su optimalni parametri promatranog procesa ekstrakcije za svaki od istraživanih odziva, i to za iskorištenje (285,93 ml g–1, 73,38 Hz i 14,84 min), za hesperidin (366,19 ml g–1, 97,56 Hz i 5,1 min) te za narirutin (200 ml g–1, 70 Hz i 15 min). Ekstrakcija potpomognuta visokonaponskim električnim pražnjenjem (HVED ekstrakcija) pokazala se pogodnom za ekstrakciju fenolnih spojeva, pri čemu je izbjegnuta uporaba organskih otapala.

Keywords

kore citrusa; fenolni spojevi; visokonaponsko električno pražnjenje; optimizacija

Hrčak ID:

285538

URI

https://hrcak.srce.hr/285538

Publication date:

14.11.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 412 *