Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.023

Poboljšana ekstrakcija fenolnih spojeva iz kore mandarine primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja: Utjecaj procesnih parametara i optimizacija

Marija Banožić ; Sveučilište Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Hrvatska
Silvija Šafranko ; Sveučilište Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Hrvatska
Dora Bogadi ; Sveučilište Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Hrvatska
Krunoslav Aladić ; Sveučilište Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Hrvatska
Stela Jokić ; Sveučilište Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.120 Kb

str. 699-709

preuzimanja: 102

citiraj


Sažetak

Konzumacija svježih citrusa, ali i njihova prerada generiraju nusproizvode, kao što su kora, sjemenke, pulpa, kao i otpadne vode. Cilj ovog istraživanja je valorizacija agroindustrijskih nusproizvoda (kore citrusa) kao vrijedne sirovine za ekstrakciju polifenola primjenom inovativne netermalne metode ekstrakcije sa zelenim otapalom (voda). U ekstraktima je kvantificirano i identificirano ukupno šest fenolnih spojeva. Pri tome je promatran utjecaj vremena (od 5 do 15 min), frekvencije (od 40 do 100 Hz) i omjera kapljevito/kruto (od 200 do 400 ml g–1) na efikasnost procesa ekstrakcije (iskorištenje) i udio dominantnih fenolnih spojeva (hesperidina i narirutina). Uz pomoć metode odzivnih površina definirani su optimalni parametri promatranog procesa ekstrakcije za svaki od istraživanih odziva, i to za iskorištenje (285,93 ml g–1, 73,38 Hz i 14,84 min), za hesperidin (366,19 ml g–1, 97,56 Hz i 5,1 min) te za narirutin (200 ml g–1, 70 Hz i 15 min). Ekstrakcija potpomognuta visokonaponskim električnim pražnjenjem (HVED ekstrakcija) pokazala se pogodnom za ekstrakciju fenolnih spojeva, pri čemu je izbjegnuta uporaba organskih otapala.

Ključne riječi

kore citrusa; fenolni spojevi; visokonaponsko električno pražnjenje; optimizacija

Hrčak ID:

285538

URI

https://hrcak.srce.hr/285538

Datum izdavanja:

14.11.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 391 *