Professional paper
https://doi.org/10.31895/hcptbn.17.1-2.1
Kemijske modifikacije nanoceluloze
Tonči Rezić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivan Perković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Martina Andlar
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Vrsalović Presečki
; Faculty of Chemical Engineering and Technology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Izuzetna fizikalno-kemijska svojstva nanoceluloze omogućavaju njezinu primjenu u biomedicini, farmaceutskoj industriji, proizvodnji papira i konstrukcijskih materijala te u proizvodnji materijala posebnih svojstava. Danas se istražuju novi postupci proizvodnje nanoceluloze korištenjem novih tehnologija, a s ciljem smanjenja utroška energije i proizvodnje nanoceluloze naprednih svojstava. Vrsta i zastupljenost funkcionalnih grupa na površini nanoceluloze određuju njezina svojstva i potencijalnu primjenu. U ovome radu biti će opisane kemijske metode modifikacije nanoceluloze kao i utjecaj pojedine metode na fizikalno-kemijska svojstva nanoceluloze.
Keywords
nanoceluloza, kemijske metode modifikacije, fizikalno-kemijska svojstva
Hrčak ID:
287192
URI
Publication date:
14.12.2022.
Visits: 826 *