Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.10

Senzorna ocjena pjenušavog vina ´Graševina´ klon OB-435

Iva Šikuten orcid id orcid.org/0000-0002-3396-1276 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Bernard Kozina ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Darko Preiner ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 518 Kb

page 100-106

downloads: 278

cite

Download JATS file


Abstract

Na globalnom tržištu vina dolazi do promjena u preferencijama potrošača te popularnost pjenušavih vina raste, a sličan trend događa se i u Republici Hrvatskoj. Graševina, kao najznačajnija bijela sorta vinove loze u Hrvatskoj, pokazala je veliku adaptabilnost na različite ekološke uvjete. Provedbom klonske selekcije, klon OB-435 izdvojio se svojim karakteristikama kao pogodan za proizvodnju pjenušavih vina. Stoga je cilj ovog rada bio ocijeniti kvalitetu pjenušavih vina proizvedenih od klona OB-435. Vina su proizvedena klasičnom metodom, te su dodane dvije koncentracije ekspedicijskog likera- 1,5 mL L-1 (GR-1,5) i 2,5 mL L-1 (GR-2,5). Osnovni kemijski parametri i senzorna analiza proizvedenih pjenušavih vina, potvrdila su pogodnost ovog klona za proizvodnju pjenušavih vina u uvjetima kontinentalnog Vinogorja Zagreb. Različitim senzornim metodama bolje je ocijenjeno pjenušavo vino s manjom dozom ekspedicijskog likera i voćno-cvjetnom aromom.

Keywords

Graševina; pjenušava vina; klon OB-435; senzorna analiza

Hrčak ID:

287460

URI

https://hrcak.srce.hr/287460

Publication date:

14.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 854 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.