Skip to the main content

Short communication, Note

Mikotoksini i kontaminirana hrana

Danijela Rupić ; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia


Full text: croatian PDF 142 Kb

page 6-6

downloads: 124

cite


Abstract

Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni visoke akutne toksičnosti. Uzročnici su različitih bolesti i to najviše putem kontaminirane hrane. Bolesti koje uzrokuju mikotoksini nazivaju se mikotoksikazama. Vrlo su stabilni i otporni na povišene temperature kao i na uobičajene postupke u proizvodnji i preradi hrane. Predstavljaju veliku opasnost za ljude i životinje diljem svijeta te uzrokuju značajnu štetu u gospodarstvu.U Hrvatskoj se, temeljem godišnjeg plana uzorkovanja, radi sustavna kontrola spomenutih vrsta hrane na mikotoksine u ovlaštenim laboratorijima za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane. Najveće dopuštene količine mikotoksina u hrani, kao i način uzorkovanja hrane za službene kontrole mikotoksina propisani su EU Direktivama.

Keywords

mikotoksini,kontaminacija hrane

Hrčak ID:

298327

URI

https://hrcak.srce.hr/298327

Publication date:

7.10.2014.

Visits: 360 *