Skip to the main content

Preliminary communication

Pandemijski i drugi izazovi u poslovanju vinara vinogorja Kutjevo

Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Svetošimunska cesta 25a, Zagreb
Antonija Antonić ; Prvostupnica studija Agrarna ekonomika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Mateja Jež Rogelj ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Svetošimunska cesta 25a, Zagreb
Tihana Kovačićek ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Svetošimunska cesta 25a, Zagreb


Full text: croatian pdf 479 Kb

page 24-33

downloads: 193

cite


Abstract

Vinogorje Kutjevo jedno je od najpoznatijih lokaliteta proizvodnje grožđa i vina u Hrvatskoj. Cilj rada je prikazati stanje, probleme i izazove vinara vinogorja Kutjevo. U tu je svrhu proveden intervju s trima proizvođačima vina, različite veličine i proizvodno-tržišne orijentacije. Zajedničko im je mišljenje da je visoka kvaliteta grožđa i vina s kutjevačkog područja njegova glavna prednost. Većinu plasmana ostvaruju u HoReCa sektoru, pretežito na Jadranu u ljetnim mjesecima. Jednim od problema smatraju nedostatak radne snage, a ruralni turizam vide učinkovitom nadogradnjom svoje vinarske djelatnosti. Pandemija koronavirusa prouzročila im je značajan pad prodaje. Jasno primjećuju klimatske promjene u obliku sve češćih vremenskih nepogoda koje uzrokuju štete u vinogradu.

Keywords

vinogorje Kutjevo, graševina, intervju, pandemija

Hrčak ID:

306151

URI

https://hrcak.srce.hr/306151

Publication date:

1.7.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 638 *