Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Pandemijski i drugi izazovi u poslovanju vinara vinogorja Kutjevo

Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Svetošimunska cesta 25a, Zagreb
Antonija Antonić ; Prvostupnica studija Agrarna ekonomika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Mateja Jež Rogelj ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Svetošimunska cesta 25a, Zagreb
Tihana Kovačićek ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj, Svetošimunska cesta 25a, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 479 Kb

str. 24-33

preuzimanja: 193

citiraj


Sažetak

Vinogorje Kutjevo jedno je od najpoznatijih lokaliteta proizvodnje grožđa i vina u Hrvatskoj. Cilj rada je prikazati stanje, probleme i izazove vinara vinogorja Kutjevo. U tu je svrhu proveden intervju s trima proizvođačima vina, različite veličine i proizvodno-tržišne orijentacije. Zajedničko im je mišljenje da je visoka kvaliteta grožđa i vina s kutjevačkog područja njegova glavna prednost. Većinu plasmana ostvaruju u HoReCa sektoru, pretežito na Jadranu u ljetnim mjesecima. Jednim od problema smatraju nedostatak radne snage, a ruralni turizam vide učinkovitom nadogradnjom svoje vinarske djelatnosti. Pandemija koronavirusa prouzročila im je značajan pad prodaje. Jasno primjećuju klimatske promjene u obliku sve češćih vremenskih nepogoda koje uzrokuju štete u vinogradu.

Ključne riječi

vinogorje Kutjevo, graševina, intervju, pandemija

Hrčak ID:

306151

URI

https://hrcak.srce.hr/306151

Datum izdavanja:

1.7.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 638 *