Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.056

Organske reakcije u vodi

Dajana Gašo-Sokač ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Valentina Bušić orcid id orcid.org/0000-0002-9384-1946 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia *
Dora Zobundžija ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia
Mirna Habuda-Stanić orcid id orcid.org/0000-0002-0089-9488 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Ul. Franje Kuhača 18, 31 000 Osijek, Croatia

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 455 Kb

page 559-565

downloads: 209

cite


Abstract

Velik je izazov provoditi organske reakcije u vodi. U posljednjem desetljeću broj znanstvenih istraživanja koja se bave proučavanjem vode kao zelenog otapala nastavio je eksponencijalno rasti. Osim što je jeftina, voda nije štetna za okoliš, a ponekad daje potpuno neočekivanu reaktivnost u kemijskim reakcijama. Postoji širok raspon organskih reakcija koje se mogu odvijati u vodi: od uobičajenih oksidoredukcijskih reakcija, reakcija koje uključuju karbokatione, pericikličkih reakcija, reakcija prijelaznih metala itd. Organske reakcije u vodenom mediju primjenjuju se u kemiji ugljikohidrata i kemijskoj modifikaciji biomolekula. U novije vrijeme voda se upotrebljava kao medij u mikrovalnoj sintezi.
Ovaj pregledni rad daje uvid u važnost ovog područja budući da se organske reakcije u vodi kao otapalu odvijaju po principima zelene kemije.

Keywords

zelena kemija; voda; organske reakcije

Hrčak ID:

307506

URI

https://hrcak.srce.hr/307506

Publication date:

28.8.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 681 *