Skip to the main content

Original scientific paper

RAZLIKA U ZNANJU O PRAVILNOJ PREHRANI IZMEĐU PROFESIONALNIH SPORTAŠA I REKREATIVACA

Anja Pozaić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia *
Dominik Lončarić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana Rumora Samarin ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Ines Panjkota Krbavčić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 303 Kb

page 66-73

downloads: 234

cite

Full text: english pdf 303 Kb

page 66-73

downloads: 170

cite


Abstract

Pravilna sportska prehrana neophodna je za održavanje optimalnog stanja organizma sportaša u trenažnom, natjecateljskom te procesu oporavka uz zadovoljavanje svih energijskih i nutritivnih potreba. Istraživanja su pokazala da je znanje sportaša jedan od čimbenika za provedbu pravilne sportske prehrane, što je usmjerilo fokus znanstvenih istraživanja na procjenu znanja u različitih populacija sportaša. Cilj ovog presječnog rada bio je procijeniti znanje profesionalnih sportaša i sportaša rekreativaca o pravilnoj sportskoj prehrani. Opće znanje o pravilnoj prehrani i znanje o sportskoj prehrani procijenjeno je pomoću validiranog upitnika Abridged version of The Nutrition for Sport Knowledge Questionnaire (A-NSKQ) prevedenog na hrvatski jezik za potrebe istraživanja. Rezultati istraživanja pokazali su da najveći udio ispitanika (63,2 %) ima loše znanje o pravilnoj prehrani s postignutim prosječnim rezultatom od 16,0 ± 5,0 bodova dok je tek 0,9 % ispitanika pokazalo odlično znanje. Ne postoji značajna razlika u znanju s obzirom na spol (p=0,729), dob (p=0,731) i stupanj obrazovanja ispitanika (p=0,900), ali ni između profesionalnih i rekreativnih sportaša (p=0,643). Kod 54,3 % profesionalnih i 69,1 % rekreativnih sportaša znanje o prehrani procijenjeno je kao loše. Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu za edukacijom rekreativnih i profesionalnih sportaša o pravilnoj sportskoj prehrani koja je neophodna u osiguravanju optimalne sportske izvedbe. Potreban je multidisciplinaran pristup u postizanju i održavanju forme sportaša i uključivanje nutricionista u proces edukacije kako bi se sportašima pružio profesionalni pristup i provjerene informacije o sportskoj prehrani uz podizanje svijesti o izvoru informacija koji koriste u svojoj svakodnevnoj edukaciji, uključujući učestalije korištenje znanstvene i stručne literature.

Keywords

A-NSKQ; znanje; sportska prehrana; profesionalni sportaš; rekreativni sportaš

Hrčak ID:

314493

URI

https://hrcak.srce.hr/314493

Publication date:

21.2.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 1.075 *