Izvorni znanstveni članak
RAZLIKA U ZNANJU O PRAVILNOJ PREHRANI IZMEĐU PROFESIONALNIH SPORTAŠA I REKREATIVACA
Anja Pozaić
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
*
Dominik Lončarić
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ivana Rumora Samarin
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ines Panjkota Krbavčić
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Pravilna sportska prehrana neophodna je za održavanje optimalnog stanja organizma sportaša u trenažnom, natjecateljskom te procesu oporavka uz zadovoljavanje svih energijskih i nutritivnih potreba. Istraživanja su pokazala da je znanje sportaša jedan od čimbenika za provedbu pravilne sportske prehrane, što je usmjerilo fokus znanstvenih istraživanja na procjenu znanja u različitih populacija sportaša. Cilj ovog presječnog rada bio je procijeniti znanje profesionalnih sportaša i sportaša rekreativaca o pravilnoj sportskoj prehrani. Opće znanje o pravilnoj prehrani i znanje o sportskoj prehrani procijenjeno je pomoću validiranog upitnika Abridged version of The Nutrition for Sport Knowledge Questionnaire (A-NSKQ) prevedenog na hrvatski jezik za potrebe istraživanja. Rezultati istraživanja pokazali su da najveći udio ispitanika (63,2 %) ima loše znanje o pravilnoj prehrani s postignutim prosječnim rezultatom od 16,0 ± 5,0 bodova dok je tek 0,9 % ispitanika pokazalo odlično znanje. Ne postoji značajna razlika u znanju s obzirom na spol (p=0,729), dob (p=0,731) i stupanj obrazovanja ispitanika (p=0,900), ali ni između profesionalnih i rekreativnih sportaša (p=0,643). Kod 54,3 % profesionalnih i 69,1 % rekreativnih sportaša znanje o prehrani procijenjeno je kao loše. Dobiveni rezultati ukazuju na potrebu za edukacijom rekreativnih i profesionalnih sportaša o pravilnoj sportskoj prehrani koja je neophodna u osiguravanju optimalne sportske izvedbe. Potreban je multidisciplinaran pristup u postizanju i održavanju forme sportaša i uključivanje nutricionista u proces edukacije kako bi se sportašima pružio profesionalni pristup i provjerene informacije o sportskoj prehrani uz podizanje svijesti o izvoru informacija koji koriste u svojoj svakodnevnoj edukaciji, uključujući učestalije korištenje znanstvene i stručne literature.
Ključne riječi
A-NSKQ; znanje; sportska prehrana; profesionalni sportaš; rekreativni sportaš
Hrčak ID:
314493
URI
Datum izdavanja:
21.2.2024.
Posjeta: 1.075 *