Skip to the main content

Review article

IDENTIFIKACIJA I RAZLIKE HACCP I HRACCP NA PRIMJERU MLIJEČNE INDUSTRIJE

Kemal Sejranić ; Agency for Halal Quaility Certification, Turalibegova 73, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina *
Damir Alihodžić ; Agency for Halal Quaility Certification, Turalibegova 73, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Benjamin Muhamedbegović ; Faculty of Technology, University of Tuzla, Univerzitetska br. 8, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina
Muamer Mandra ; Perutnnina Ptuj BH, Potkrajska BB, Breza 71370, Bosnia and Herzegovina
Arnela Smajić ; FINRA University, Mitra Trifunovića Uče br.9, 75000 Tuzla, Bosnia and Herzegovina

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 504 Kb

page 36-48

downloads: 0

cite

Full text: english pdf 504 Kb

page 36-48

downloads: 0

cite


Abstract

Rad analizira implementaciju i primjenu sistema HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) i HrACCP (Haram Analysis Critical Control Points) u mliječnoj industriji, s posebnim osvrtom na osiguranje sigurnosti hrane i usklađenost proizvoda sa halal standardom za hranu. HACCP sistem je globalno prepoznat kao ključni alat za identifikaciju, procjenu i kontrolu bioloških, kemijskih i fizičkih opasnosti u prehrambenoj industriji. U mliječnoj industriji, primjena HACCP-a uključuje identifikaciju opasnosti, određivanje kritičnih kontrolnih točaka (CCP), postavljanje kritičnih granica, praćenje tih točaka, provođenje korektivnih mjera u slučaju odstupanja, te verifikaciju i evidenciju cijelog procesa.
HrACCP sistem, s druge strane, predstavlja specifičan pristup prilagođen halal standardima, s fokusom na identifikaciju i kontrolu točaka u proizvodnom procesu koje bi mogle učiniti proizvod nehalal (haram). Ovo uključuje nabavku sirovina iz halal izvora, osiguranje čistoće opreme, te kontrolu skladištenja i transporta kako bi se spriječila kontaminacija haram supstancama.
Rad naglašava važnost kombinovanja oba sistema u mliječnoj industriji radi proizvodnje sigurnih i halal proizvoda, čime se zadovoljavaju zahtjevi kako sigurnosnih standarda, tako i islamskih propisa. Kroz primjere iz prakse, rad pokazuje kako se HACCP i HrACCP integriraju u različite faze proizvodnje mliječnih proizvoda, osiguravajući time njihovu kvalitetu i usklađenost sa standardima.

Keywords

HACCP; HrACCP; zdravstvena ispravnost; halal; haram

Hrčak ID:

321354

URI

https://hrcak.srce.hr/321354

Publication date:

11.10.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *