Skip to the main content

Professional paper

Analiza građe spermija prema kriterijima SZO i striktnim kriterijima: usporedba dviju metoda i unutarlaboratorijska varijabilnost

Andrea Čipak ; University Department of Obstetrics and Gynecology, Zagreb University Hospital Center, Zagreb, Croatia
Patrik Stanić ; University Department of Obstetrics and Gynecology, Zagreb University Hospital Center, Zagreb, Croatia
Koraljka Đurić ; Medical Biochemistry Laboratory, Sunce Polyclinic, Zagreb, Croatia
Tihana Serdar ; Department of Laboratory Medicine, Dubrava University Hospital, Zagreb, Croatia
Ernest Suchanek ; Fertility Clinic,Tawam Hospital, Johns Hopkins Medicine, Al Ain, Abu Dhabi, U.A.E.


Full text: croatian pdf 172 Kb

page 87-94

downloads: 495

cite

Full text: english pdf 172 Kb

page 87-94

downloads: 506

cite


Abstract

Uvod: Analiza građe spermija jedan je od najvažnijih koraka u procjeni muškog partnera kod neplodnih parova. Međutim, značajne međulaboratorijske i unutarlaboratorijske varijacije mogu uzrokovati poteškoće u tumačenju rezultata, pogrešne dijagnoze te mogu dovesti do zabuna. Stoga je neophodno ove varijacije svesti na najmanju moguću mjeru kako bi se uklonile posljedične greške i osigurala međulaboratorijska i unutarlaboratorijska ponovljivost.
Materijali i metode: Uzorci sjemena dobiveni su od 49 uzastopnih muškaraca koji su dolazili u androloški laboratorij radi procjene plodnosti. Usporedili smo dva kriterija za analizu građe spermija: 1) razmaz sjemena pripremljen pomoću boje Giemsa koji smo analizirali prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i 2) razmaz sjemena pripremljen bojom Spermac koji smo analizirali prema striktnim kriterijima. Također smo proveli i unutarlaboratorijsku usporedbu analize građe spermija.
Rezultati: Dijagnosticiranje teratozoospermije prema kriterijima SZO i prema striktnim kriterijima bilo je podudarno kod 45 od 49 ispitanika. Mjera sukladnosti među promatranjima bila je slična i kod kriterija SZO i kod striktnih kriterija (kapa = 0,700 za SZO kriterij; kapa = 0,715 za striktni kriterij).
Zaključci: Analize građe spermija prema kriterijima SZO i striktnim kriterijima podudaraju se u postavljanju dijagnoze teratozoospermije i može se postići dobra razina sukladnosti među promatrač ima nakon odgovarajućeg osposobljavanja, pažljivog pregleda razmaza i poštivanja klasifikacijskih sustava.

Keywords

spermiji; neplodnost; muškarac; razlike među ispitivačima

Hrčak ID:

32268

URI

https://hrcak.srce.hr/32268

Publication date:

5.2.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.176 *