Professional paper
Kakvoća toplinski tretiranih plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon skladištenja
Martina Skendrović Babojelić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Palčić
Ana Kovač
Zoran Šindrak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća
Abstract
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana potapanjem plodova u toplu vodu na 48°C (HWD 48) i 52°C (HWD 52) te kontrole (izostanak predtretmana) na kakvoću plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon 8 tjedana skladištenja na temperaturi od 1 oC. Dobiveni rezultati upućuju da je kod plodova tretiranih toplom vodom došlo do manjeg gubitka na težini u odnosu na kontrolu, a utvrđen je signifikantan utjecaj predtretmana na kakvoću plodova. Boljim predtretmanom se pokazao HWD 48 čijom su se primjenom postigli najmaji gubitci plodova na težini, a zadržala zadovoljavajuća kakvoća.
Keywords
mandarina unshiu; toplinski predtretman; gubitak na težini, kakvoća ploda
Hrčak ID:
32663
URI
Publication date:
22.1.2009.
Visits: 1.988 *