Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kakvoća toplinski tretiranih plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon skladištenja

Martina Skendrović Babojelić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Palčić
Ana Kovač
Zoran Šindrak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća


Puni tekst: hrvatski pdf 188 Kb

str. 143-150

preuzimanja: 783

citiraj


Sažetak

Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana potapanjem plodova u toplu vodu na 48°C (HWD 48) i 52°C (HWD 52) te kontrole (izostanak predtretmana) na kakvoću plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon 8 tjedana skladištenja na temperaturi od 1 oC. Dobiveni rezultati upućuju da je kod plodova tretiranih toplom vodom došlo do manjeg gubitka na težini u odnosu na kontrolu, a utvrđen je signifikantan utjecaj predtretmana na kakvoću plodova. Boljim predtretmanom se pokazao HWD 48 čijom su se primjenom postigli najmaji gubitci plodova na težini, a zadržala zadovoljavajuća kakvoća.

Ključne riječi

mandarina unshiu; toplinski predtretman; gubitak na težini, kakvoća ploda

Hrčak ID:

32663

URI

https://hrcak.srce.hr/32663

Datum izdavanja:

22.1.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.988 *