Skip to the main content

Review article

Mikrobne zajednice i biofilmovi

Lejla Duraković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zijad Duraković ; Institute for Anthropological Research, Department of Medical Anthropology, Zagreb, Croatia
Mihaela Blažinkov ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marijan Bošnjak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sanja Sikora ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Frane Delaš ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Andrea Skelin ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Domagoj Čvek ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 838 Kb

page 92-97

downloads: 973

cite


Abstract

Sve do godine 1960. mnoga stajališta okolišne mikrobiologije bila su postupci na osnovi promatranja. U novije doba bilo je izvrsnih
prosudbi za razumijevanje ekonomski važnih neobičnih pojava, poput simbiotskih odnosa između bakterija iz roda Rhizobium i leguminoznih
biljaka, dok je osnova bila temeljno razumijevanje odnosa između mikrobnoga rasta i fizičkih parametara, poput temperature i različitih tipova međudjelovanja između različitih mikroba u danome okolišu. Sveukupno, međutim, velik broj opažanja ostao je slabo objašnjen i po mnoge mikrobiologe činilo se da su različiti primjeri upotrijebljeni radi objašnjenja i interpretacije ponašanja mikroba u prirodnome okolišu bili manjkavi.
U protekla tri desetljeća situacija se bitno promijenila i svo vrijeme, na sreću okolišnih mikrobiologa, mnogi slabo razumljivi zaostaci, sada
ponovo egzistiraju kao poredak razumljiv koji je iznimno proširio razumijevanje odnosa između mikroba i njihova okoliša. Dva primjera za to jesu razumijevanje tvorbe biofilma i njegova okolišna važnost i strategija preživljavanja mikroba koji ne tvore endospore.

Keywords

mikrobne zajednice; heterogene populacije; biofilmovi; fizički stres; prehrambena industrija

Hrčak ID:

49972

URI

https://hrcak.srce.hr/49972

Publication date:

30.12.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.940 *