Review article
Mikrobne zajednice i biofilmovi
Lejla Duraković
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zijad Duraković
; Institute for Anthropological Research, Department of Medical Anthropology, Zagreb, Croatia
Mihaela Blažinkov
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marijan Bošnjak
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sanja Sikora
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Frane Delaš
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Andrea Skelin
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Domagoj Čvek
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
Sve do godine 1960. mnoga stajališta okolišne mikrobiologije bila su postupci na osnovi promatranja. U novije doba bilo je izvrsnih
prosudbi za razumijevanje ekonomski važnih neobičnih pojava, poput simbiotskih odnosa između bakterija iz roda Rhizobium i leguminoznih
biljaka, dok je osnova bila temeljno razumijevanje odnosa između mikrobnoga rasta i fizičkih parametara, poput temperature i različitih tipova međudjelovanja između različitih mikroba u danome okolišu. Sveukupno, međutim, velik broj opažanja ostao je slabo objašnjen i po mnoge mikrobiologe činilo se da su različiti primjeri upotrijebljeni radi objašnjenja i interpretacije ponašanja mikroba u prirodnome okolišu bili manjkavi.
U protekla tri desetljeća situacija se bitno promijenila i svo vrijeme, na sreću okolišnih mikrobiologa, mnogi slabo razumljivi zaostaci, sada
ponovo egzistiraju kao poredak razumljiv koji je iznimno proširio razumijevanje odnosa između mikroba i njihova okoliša. Dva primjera za to jesu razumijevanje tvorbe biofilma i njegova okolišna važnost i strategija preživljavanja mikroba koji ne tvore endospore.
Keywords
mikrobne zajednice; heterogene populacije; biofilmovi; fizički stres; prehrambena industrija
Hrčak ID:
49972
URI
Publication date:
30.12.2009.
Visits: 2.443 *