Professional paper
ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA BAKTERIJA MLIJECNE KISELINE IZ HRANE
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mirza Hadžiosmanović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Filipović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Bela Njari
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Abstract
Bakterije mlijecne kiseline imaju veliko znacenje u higijeni
i tehnologiji hrane. Poznati su njihovi pozitivni ucinci
na zdravlje ljudi (zdravstvene tvrdnje; probiotici), zatim
antimikrobni ucinci prema štetnim bakterijama (sintetiziranjem
antimikrobnih tvari; organskih kiselina, bakteriocina i dr.), te tehnološke prednosti koje se koriste u razvoju proizvoda
(senzorna svojstva). S druge strane, novija saznanja
upozoravaju na rizik zbog otpornosti «bezopasnih»
bakterija mlijecne kiseline na antibiotike, posebno zbog
horizontalnog prijenosa rezistencije na patogene bakterije.
U procjeni sigurnosti potencijalnih starter i probiotskih
kultura nezaobilazan je postupak detekcije prenosivih
gena odgovornih za antimikrobnu rezistenciju.
Keywords
bakterije mlijecne kiseline; antimikrobna rezistencija; hrana
Hrčak ID:
52383
URI
Publication date:
15.4.2009.
Visits: 1.870 *