Agriculture, Vol. 16 No. 1, 2010.
Original scientific paper
ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST I POJAVA VRŠNE TRULEŽI PLODA PAPRIKE POD UTJECAJEM BIOSTIMULATORA I HIBRIDA
Nada Parađiković
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Tomislav Vinković
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ivana Vinković-Vrček
; Institut for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Tihana Teklić
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ružica Lončarić
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Renata Baličević
; Faculty of Agriculture, J.J.Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
U ovom je istraživanju praćena antioksidativna aktivnost ploda paprike, ukupan i komercijalni prinos, broj nekomercijalnih plodova te pojava vršne truleži ploda pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i hibrida. Statistički značajno najveća (P≤0,01) antioksidativna aktivnost, određena DPPH metodom, zabilježena je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 te je bila u značajnoj pozitivnoj korelaciji (0,526*) s komercijalnim prinosom kod oba hibrida. Općenito, tretman s biostimulatorima pozitivno je utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod hibridne paprike Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži
kod Blondy F1, što je u konačnici dalo značajno veći komercijalni prinos kod oba hibrida.
Keywords
antioksidativni status; biostimulatori; paprika; prinos; vršna trulež ploda
Hrčak ID:
53774
URI
Publication date:
10.6.2010.
Visits: 2.487 *