Poljoprivreda, Vol. 16 No. 1, 2010.
Izvorni znanstveni članak
ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST I POJAVA VRŠNE TRULEŽI PLODA PAPRIKE POD UTJECAJEM BIOSTIMULATORA I HIBRIDA
Nada Parađiković
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tomislav Vinković
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivana Vinković-Vrček
; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
Tihana Teklić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ružica Lončarić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Renata Baličević
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
U ovom je istraživanju praćena antioksidativna aktivnost ploda paprike, ukupan i komercijalni prinos, broj nekomercijalnih plodova te pojava vršne truleži ploda pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i hibrida. Statistički značajno najveća (P≤0,01) antioksidativna aktivnost, određena DPPH metodom, zabilježena je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 te je bila u značajnoj pozitivnoj korelaciji (0,526*) s komercijalnim prinosom kod oba hibrida. Općenito, tretman s biostimulatorima pozitivno je utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod hibridne paprike Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži
kod Blondy F1, što je u konačnici dalo značajno veći komercijalni prinos kod oba hibrida.
Ključne riječi
antioksidativni status; biostimulatori; paprika; prinos; vršna trulež ploda
Hrčak ID:
53774
URI
Datum izdavanja:
10.6.2010.
Posjeta: 2.387 *