Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST I POJAVA VRŠNE TRULEŽI PLODA PAPRIKE POD UTJECAJEM BIOSTIMULATORA I HIBRIDA

Nada Parađiković ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tomislav Vinković ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivana Vinković-Vrček ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb, Hrvatska
Tihana Teklić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ružica Lončarić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Renata Baličević ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 81 Kb

str. 20-24

preuzimanja: 898

citiraj


Sažetak

U ovom je istraživanju praćena antioksidativna aktivnost ploda paprike, ukupan i komercijalni prinos, broj nekomercijalnih plodova te pojava vršne truleži ploda pod utjecajem tretmana s biostimulatorima i hibrida. Statistički značajno najveća (P≤0,01) antioksidativna aktivnost, određena DPPH metodom, zabilježena je kod tretiranih biljaka paprike Century F1 te je bila u značajnoj pozitivnoj korelaciji (0,526*) s komercijalnim prinosom kod oba hibrida. Općenito, tretman s biostimulatorima pozitivno je utjecao na sve ispitivane pokazatelje kod hibridne paprike Century F1, dok je značajno smanjio pojavu nekomercijalnih plodova i vršne truleži
kod Blondy F1, što je u konačnici dalo značajno veći komercijalni prinos kod oba hibrida.

Ključne riječi

antioksidativni status; biostimulatori; paprika; prinos; vršna trulež ploda

Hrčak ID:

53774

URI

https://hrcak.srce.hr/53774

Datum izdavanja:

10.6.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.015 *